MEB'e bağlı eğitim kurumlarında 3. ortak lojistik: Kitap tedariği Bilecik örneği
3rd party logistic at Ministry of National Education: Help book supply at Bilecik
- Tez No: 430633
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATIL TAŞER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Tedarik, Tedarik Zinciri, Lojistik, 3PL Lojistik, Dış Kaynak Kullanımı, Supply, Supply Chain, Logistics, 3PL Logistics, Outsourcing
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bilgi çağına geçiş sürecinde yoğun küresel rekabetin eşlik ettiği hızlı değişimlerle birlikte firma amacının kar maksimizasyonundan değer maksimizasyonuna doğru yöneldiği gözlenmektedir. Günümüzün başarılı işletmeleri incelendiğinde müşteri ve tedarikçileri ile kurdukları işbirliklerinin işletmelerin başarılarında hatırı sayılır bir payı bulunduğu görülmektedir. Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY) de örgütleri bireysel tesislerinden ibaret bir olgu olmaktan çıkarıp, iş yaptığı müşterileri ve tedarikçileri ile birlikte çalışmaya yönlendiren yapısı ile işletmelere önemli fırsatlar ve olanaklar sunmaktadır. Küreselleşme ile birlikte işletmelerin faaliyet gösterdikleri pazarlarda rekabet yapısının biçimsel ve boyutsal olarak değişerek, işletmelerin ayakta kalabilmeleri ve rekabet üstünlüğü sağlamaları için başarılı bir Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY) ile farklılaştırmalarını gerektirmektedir. İşletmeler artan talep doğrultusunda ya müşteri taleplerini yeterince karşılayamamış ya da bu talepleri karşılamak istediklerinde de maliyetleri aşırı derecede artmıştır. Bu yüzden işletmeler hem maliyetlerini azaltmak hem de ana faaliyet konusu olan işlerine odaklanarak müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için dış kaynak kullanımına yönelmişlerdir. Diğer taraftan günümüzün yoğun rekabet ortamında işletmeler rakiplerinin rakiplerinin önüne geçebilmek için ürünlerinin yeterince kaliteli olmasının yanı sıra ürünlerin doğru zamanda doğru yere etkili ve verimli şekilde ulaşmasını sağlaması gerekir. Tam da bu noktada lojistik kavramı karşımıza çıkmaktadır. İşletmeler lojistik faaliyetleri kendi içlerinde gerçekleştirmek isterlerse yüksek maliyete katlanmak zorunda kalırlar bu yüzden hem bu maliyetlerden kaçınmak hem de ana faaliyet konusu olan işlerine tam olarak adapte olmak için lojistik faaliyetlerde dış kaynak kullanımı yoluna gitmektedirler.
Özet (Çeviri)
In transition of knowledge era, it is seen that corporate purpose goes towards value maximization from profit maximization with rapid changes which has the companion of intense global competition. When successful firms are checked, the coorperation between clients and suppliers has a considerable share in this succeeding. Supply Chain Management enables sigrificant changes and opportunities whith the aimer structure about the coorperation of client and suppliers that the firm work by drawing out the fact of organizations that aren't only individual facilities. Successful firms need differentiotion with supply Chain Management to be a floot and provide a competitive advantage by figural and dimensional change of competition structure in markets they are in service with globalization. Business firms neither meet the increasing demond of castomers nor their magrin increase extremeley when they want to meet the demond. Therefore for giving beter service they go towards outsourcing to both reducing margins and focusing on their main are of activity. On the other hand, companies need to be reached their products in the right place at the right time to move head of their rivals in intense competition environment. At this point, we see the logistic term ıf companies want to carry out these logistic activities by themselves they have to endure high casts fort his reason they choose out sourcing both reducing margins and focusing their main area of activity.