'Tasarımın arşivi, arşivin tasarımı' grafik tasarım arşivlerinin sayısallaştırılarak açık arşiv haline getirilmesi bağlamında grafist açık arşiv örneği
'The archive of design, the design of archive' grafist open archive as an open digital archive example in the context of digitizing the graphic design archives
  1. Tez No: 430657
  2. Yazar: MEHMET FERRUH HAŞILOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞEGÜL İZER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Arşiv, Güzel Sanatlar, Archive, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Arşiv, Açık Arşiv, Kullanıcı Dostu Arayüz Tasarımı, Graphic Design, Archive, Open Archive, User Friendly Interface Design
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Eğitmenlerin, öğrencilerin, araştırmacıların ve yazarların araştırdıkları konu üzerinde farklı kaynaklardan beslenmesi ve desteklenmesi, yapılan araştırmaların eksiksiz bir şekilde ortaya konulabilmesi bakımından arşivlerin önemi çok büyüktür. Grafist / İstanbul Grafik Tasarım Günleri etkinliği; uluslararası tasarım eğitimine, tasarım kültürüne ve tasarımda yeni algı ve yorumlara katkısı bakımından önemli bir yere sahiptir. Bu raporun konusu olan, Grafist Açık Arşiv projesi; Grafist etkinliği kapsamında gelen tasarım alanında çoğu belli standartları ve normları belirleyen tasarımcıların bağışladıkları afiş, kitap gibi işlerden oluşan fiziksel arşivin, sayısallaştırılarak“kullanıcı odaklı açık arşiv”olma yöntemini sunar. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü'nde yer alan 3000'e yakın grafik tasarım ürünü, önce Grafik Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde fiziksel olarak koruma altına alınarak arşivlenmiş, daha sonra sayısallaştırılarak açık arşiv haline getirilmiştir.Böylece grafik tasarımcı, araştırmacı, akademisyen ve öğrencilerin yararlanacağı kullanıcı dostu arayüz tasarımlarının yapılacağı bir açık arşiv oluşturulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Archives give opportunity to the educators, students, researchers and authors to feed and support their research from multiple sources. Archives are the key to the completion of a comprehensive research.“Grafist”Istanbul Graphic Design Week event contributes to the international design education, culture and criticism. It also contributes to the design world by creating new ways of conception. The designers who attended Grafist since the event's inception have donated posters, books and various design works to the archive. This dissertation's subject is the digitalization of the physical works in order to present them as an open archive project for Grafist in the form of a“user aimed open archive”. Within this project almost 3000 graphic design works belonging to the Mimar Sinan Fine Arts University, Faculty of Fine Arts, Graphic Design Department have been archived under protection and then digitalized as an digital open archive.The aim is to create an open archive with a user friendly interface for the use of graphic designers, researchers, academics and students.