İvan Chermayef'in grafik tasarımı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of Ivan Chermayef's impact on graphic design
- Tez No: 742095
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Chermayeff, Grafik Tasarım, Tipografi, Chermayeff, Graphic Design, Typography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada grafik tasarım sanatının usta isimleri arasında yer alan ünlü tasarımcı İvan Chermayeff'in hayatı, eserleri ve grafik tasarım sanatına olan katkısı ve etkisinin incelenmesi onun eserleri üzerinden incelenerek sunulmaktadır. Eser incelemeleri için, takip edilen yöntem arşiv taramaları yöntemiyle ele alınmış olup, sanatçının aile yaşantısından çalışma biçime dek her ayrıntıya yer verilmesi sağlanmıştır. Çalışmanın sonucunda Chermayeff'in yaşamı ve eserleri üzerinde durularak grafik tasarım sanatına bakış açısı ve kazandırdığı yenilikler hakkında arşivlerden yararlanılarak edinilen bilgilerin kümülatif bir değerlendirmesi bulunmaktadır. Bu değerlendirmeye göre özellikle marka kimliği konusunda öne çıkan çalışmalarıyla tipografinin kullanımının sosyoloji dolayısıyla müşteri ve marka ilişkisinin temelinin anlamlandırılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, works of famous designer Ivan Chermayeff, who is among the masters of the art of graphic design, and his contribution and influence to the art of graphic design are presented by examining his works. For the work analysis, the method followed was handled with the archive scanning method, and it was ensured that every detail from the artist's family life to his working style was included. As a result of the study, there is a cumulative evaluation of the information obtained by using the archives about Chermayeff's life and works, his perspective on graphic design art and the innovations he brought. According to this evaluation, with his prominent works on brand identity, the use of typography has been provided to make sense of the sociology of the customer and brand relationship.