İstanbul Sultangazi İlçesi'nde şehirleşme süreci ve ortaya çıkan problemler
Environmental problems that are caused in the process of urbanization in Istanbul Sultangazi district
  1. Tez No: 430689
  2. Yazar: SAMET AVCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN DOĞAN BULDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geography, Public Administration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir, Şehirleşme, Şehirleşme Sorunları, Sultangazi, İstanbul, Urban, Urbanization, Urbanization Problems, Sultangazi, İstanbul
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Hızlı ve plansız şehirleşme ülkemizde birçok problemi de beraberinde getirmektedir. İstanbul'un Sultangazi ilçesi de bu problemlerin yaşandığı bir yerleşim birimidir.2008 yılında ilçe olan Sultangazi, Avrupa yakasında ve İstanbul'un kuzeybatı kesimlerinde yer alır. 1970'li yıllarda hızlanan şehirleşme süreci sonucunda nüfus hızla artmış ve gecekondulaşma, trafik yoğunluğu, sağlık ve eğitim hizmetlerindeki yetersizlikler, işsizlik, altyapı eksiklikleri ve çevre sorunları gibi problemler yaşanmaya başlanmıştır. Çalışmada coğrafi yöntem ve tekniklerden faydalanılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden gözlem ve görüşme metodu kullanılmış, anket uygulanmıştır.Şehirleşme sürecinde yaşanan problemlerin çözümü için imar planına uyulması, yeni istihdam alanlarının açılması, çevre ve insan sağlığına hizmet veren yatırımların arttırılmasının gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Fast and unplanned urbanization cavses a lot of problems in our country. Sultangazi which is the town of İstanbul is a place in which these problems have accured.Sultangazi being a town in 2008 is locoted in European side and northwest of İstanbul. The population has rised rapidly as a result of urbanization which gained speed in 1970s and squattering, traffic jam, deficiency of medical and educational service, unemployment, deficiencies in infrastructure and environmental problems have been begun to be met. In this work, geographic methods and techniques have been utilized. Observation and interview methods of qualitative research have been used, questionnaire has been applied.It has been emphasized the necessity of conforming to construction plan, opening new empbyment area, enhancing the investments which give service to environment and human health for solving the problems in urbanization process.