Güzel sanatlar liselerinde 9. sınıf keman ders kitabının, öğrenci ve öğretmen açısından işlevselliğinin incelenmesi
Examining functionality of 9th grader violin textbook at fine arts high schools in terms of students and teachers opinions
  1. Tez No: 430696
  2. Yazar: AHMET ULVAR TANRIÖVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN YAĞIŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Fine Arts High School, Violin, Violin Training Textbook, Functionality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu araştırmanın amacı, Güzel Sanatlar Liselerinde 9. sınıf keman ders kitabının, öğrenci ve öğretmen açısından işlevselliğini incelemek ve Güzel Sanatlar Liselerinde keman dersine katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda ders kitabı incelemesi ile öğrencilerden beklenen bilgi-becerileri kazanımlarına ulaşma düzeylerinin tespiti hedeflenmiştir. Araştırmada, betimsel araştırma modeli uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini İç Anadolu Bölgesindeki (13) Güzel Sanatlar Liseleri oluşturmuştur. Örneklemi ise, random tekniği ile seçilen 8 Güzel Sanatlar Lisesinin 9. sınıf öğrencileri (49) ve keman öğretmenleri (15) oluşturmuştur. Araştırmada problemlere ilişkin veriler öğretmen ve öğrenci görüşlerine yönelik ölçme aracı kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada ders kitabına ilişkin görüşlere yönelik olarak öğretmenler için hazırlanan veri toplama aracı 155 maddeden, öğrenciler için hazırlanan veri toplama aracı 10 maddeden meydana gelmiştir. İstatistiksel çözümlemeler için SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin 9. sınıf keman ders kitabının; genel içeriğine yönelik görüşlerde, katılıyorum ve tamamen katılıyorum seçeneklerinin, ünitelerine yönelik görüşlerde, katılıyorum ve tamamen katılıyorum seçeneklerinin, ünitelerinin içeriğine yönelik görüşlerde katılıyorum, tamamen katılıyorum ve kararsız seçeneklerinin, ölçme ve değerlendirme bölümüne yönelik görüşlerinde, katılıyorum ve tamamen katılıyorum seçeneklerinin, sözlük ve kaynakça bölümü konusundaki görüşlerinde, katılıyorum ve tamamen katılıyorum seçeneklerinin ağırlıkta olduğu görülmektedir. Ders kitabının genel içeriğine yönelik öğrenci görüşlerinde ise kararsız kalındığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar ışığında; Güzel Sanatlar Liselerinde 9. sınıf keman ders kitabının, öğretmen açısından işlevsel olduğu, öğrenci açısından işlevselliğinde kararsız kalındığı söylenebilir. Anahtar Kelime: Güzel Sanatlar Lisesi, Keman, Keman Ders Kitabı, İşlevsellik
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the functionality of violin training textbook for 9th graders according to the students and the teachers' opinions and to contribute scientifically to the violin training course at Fine Arts High Schools. For this purpose, by reviewing the textbook it is aimed to determine the attainment levels of the students including their knowledge and skills for the expected outcomes. The study utilized the descriptive search method. The population was consisted of 13 Fine Arts High Schools in the Central Anatolia Region. The sampling was composed of randomly selecting 49 students and 15 violin teachers. In this study, the data related to the questions were obtained by using a questionnaire according to teachers and students' opinions. When the data collection tool for teacher opinions has 155 items, the students' tool comprises of 10. For statistical analysis SPSS 22.0 software package was used. It is concluded from the research that the teachers' opinions about the training textbook for 9th grade students appeared as“agree and strongly agree”concerning the general content of the textbook;“agree and strongly agree”concerning the units;“agree and strongly agree”concerning the contents of the units;“agree and strongly agree”concerning the contents of the units;“agree and strongly agree”concerning the assessment and evaluation;“agree and strongly agree”concerning the glossary and references. The students' opinions about the training textbook appeared as“uncertain”concerning the general content of the book. According to these results, it may be concluded that the violin training textbook for 9th grade students is functional for the teachers but the functionality is acknowledged as uncertain for students.