Kadınlarda çocukluk dönemi mutluluk anıları ile ebeveynlik rollerine ilişkin kendilik algısı arasındaki ilişki
Early memories of warmth and the self perception of parental roles within females
- Tez No: 430695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Early memories, Memories, Parental Roles, Self-perception, Self Perception of Parental Roles
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukluk dönemi mutluluk anılarının kadınlarda ebeveynlik rollerine ilişkin kendilik algısına etkisinin pek çok faktörler ile ilişkisine bakmaktır. Bu faktörler yaş, eğitim düzeyi, bir meslek sahibi olup olmama, gelir düzeyi, evlenme yaşı, ilk çocuğa sahip olma yaşı, çocuk sayısı, evlenme sayısı, eşinden ayrı ya da birlikte olma, kadının evlenmeden önce anne-babasının ayrı, birlikte, anne-babasının sağ, ölü olma durumlarıdır. Bu faktörlere göre değişkenliğin olup olmadığını görmek için yapılmıştır. Araştırma Nevşehir Merkezinde ve Ankara'nın Pursaklar ilçesinde bulunan okulların öğrenci annelerine uygulanmıştır. Araştırmada örneklem genel tarama modeline göre seçilmiştir. Araştırmada çocukluk anılarını belirlemek için“ Çocukluk Dönemi Mutluluk Anıları Ölçeği”ve ebeveynlik rollerinde kendilik algısını belirlemek amacıyla“Ebeveynlik Rollerine İlişkin Kendilik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada değişkenlere ilişkin bilgi toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Yapılan uygulama sonucunda kişisel bilgi formunda yer alan sorular, çocukluk dönemi mutluluk anıları ve ebeveynlik rollerine ilişkin kendilik algısı durumları frekans ve yüzde dağılımları tablolar halinde sunulmuştur.Araştırma sonucunda kadınların çocukluk dönemi mutluluk anılarına göre ebeveynlik rollerine ilişkin kendilik algısı sosyoekonomik düzeye, eğitim seviyesine, çalışma durumuna göre, evlenme yaşına ve çocuk sayılarına göre anlamlı düzeyde farklı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is that to understand relationship between the analysis of connection between early memories of warmth and the self perception of parental roles within females and education, social-econnomical level, the age of mariage, the number of child, working or not working status, her parent whom one seperate or not, the alive or dead before her own mariage. This research is being applied to parents who live in the centre of Nevşehir and Pursaklar in Ankara. In this research main sample are choosed according to the apropraite general dredging sample. In this study, to understand of childhood memories it would be used the scale of childhood memories and to understand of the parental roles, it would be used the scale of self-perception of parental roles within females. In this study, personal information form that is prepared by the researcher is applied to state of variable and after applied this form, the analysis of the questions, childhood memories and self perception of parental roles are presented according to frequency distribution and percentage of distribution. End of the study, according to early memories of warmth, the self-percetion of parental roles due to social-economical, educational level, working status, age of mariage and number of child, is found differences in a meaningfull level.