Ortaokul matematik öğretmenlerinin matematik uygulamaları dersinde matematiksel modelleme hakkında görüşlerinin incelenmesi
An investigation of secondary school mathematics teachers' opinions about the mathematical modeling i̇n the lecture of the mathematics applications
- Tez No: 430699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel Modelleme, Ortaokul Matematik Öğretmeni, Matematik Uygulamaları Dersi, Mathematical Modeling, Secondary Mathematics Teacher, Principles of the Model, Application Of Mathematical Modeling
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokuldaki matematik uygulamaları dersine giren matematik öğretmenlerinin matematiksel modellemeyi kullanım ve bilgi düzeylerini belirlemek; öğretmenlerin öğrencilerin matematik derslerindeki modelleme yeterliliklerinin gelişimini sağlamak için neler yapmaları gerektiğini ortaya koymaktır.“Ortaokulda matematik uygulamaları dersine giren matematik öğretmenlerinin Matematiksel Modellemeye ilişkin düşünceleri nelerdir?”sorusundan hareketle böyle bir çalışma yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında İzmir ilindeki ortaokullarda matematik uygulamaları dersine giren matematik öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise belirtilen evrenden amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi ile belirlenen 16 öğretmen oluşturmuştur. Ortaokul matematik uygulamaları dersinde matematik öğretmenlerinin matematiksel modellemeye ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme sonucunda elde edilen veriler betimsel analiz ile yorumlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması uygulanmıştır. Çalışmada matematik öğretmenlerinin hepsinin matematiksel modelleme bilgisi olmadığı, matematik uygulamaları ders kitabındaki etkinliklerin bir kısmının öğrenci seviyesine uymadığı, sınıfların fiziksel şartlarının grup etkinliğine uygun olmadığı, matematik uygulamaları dersinin matematik dersine takviye amaçlı işlendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of his study is to define the use mathematical modeling and knowledge of mathematics teachers at the secondary school and to ensure the development of modeling competence of students in mathematics courses.“What are the thoughts on Mathematical Modeling of mathematics teachers who entering the applications of mathematics lessons at secondary school?”İs the question of this study. Mathematics teachers who live in İzmir at 2014-2015 academic year constitute the research population. The sample of the study for the specified universe is 16 mathematics teachers. We used interview technique, as a method of qualitative research, were applied in order to identify the opinions of secondary school mathematics teachers as to mathematical modeling. The data which obtained after interview commented with descriptive analysis. One of the qualitative research design case study carried out at this study.