İlköğretim matematik öğretmenliği lisans öğrencilerinin türev konusundaki akademik başarıları ile öğrenme stilleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationship between academic achievement with learning styles towards the derivative of elementary mathematics teaching undergraduate students
  1. Tez No: 430704
  2. Yazar: HASAN ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme stilleri, Türev kavramı, Kolb öğrenme stilleri, Akademik başarı, Başarı testi, Learning Style, Derivative concept, Kolb's Learning Style, Academic Achievement, Achievement Test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim matematik öğretmenliği 2. ve 3. sınıf lisans öğrencilerinin türev konusundaki akademik başarıları ile öğrenme stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada, ilköğretim matematik öğretmenliği lisans öğrencilerinin türev konusundaki akademik başarıları incelenmiş ve öğrenme stilleri arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. Ardından öğrencilerin türev konusundaki akademik başarılarının ve öğrenme stillerinin cinsiyet ve sınıf düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada genel tarama modeli kabul edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Buca Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği lisans öğrenimi gören 2. ve 3. Sınıf lisans öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmada iki tane veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlardan bir tanesi öğrencilerin türev konusundaki akademik başarılarını belirlemeyi amaçlayan 25 test sorusundan oluşan bir başarı testidir. İkinci veri toplama aracı ise öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemeyi amaçlayan Kolb (1976) tarafından geliştirilen ve Kolb (1985) tarafından yeniden düzenlenen, Aşkar ve Akkoyunlu (1993) tarafından Türkiye‟de uygulanabilirliği kanıtlanan 12 maddeden oluşan Kolb Öğrenme Stili Envanteri (Learning Style Inventory) ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama araçları 2015-2016 eğitim öğretim yılında uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 15.0 bilgisayar paket programı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerden; öğrencilerin türev konusundaki akademik başarıları ile öğrenme stilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Buna karşın, öğrencilerin türev konusundaki akademik başarılarının cinsiyetlerine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğrencilerin türev konusundaki akademik başarılarının sınıf düzeylerine göre anlamlı bir ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin öğrenme stillerinin sınıf düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Buna karşın, öğrencilerin öğrenme stillerinin cinsiyetlerine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between the academic achievement of the 2nd and 3rd year undergraduate students, who are studying primary mathematics teacher education, in derivative and their learning styles. In this research, the academic achievement of the undergraduate students' in derivative was investigated and it was focused on the relationship between their learning styles.Then it was examined whether there was a relationship between“the students' learning styles and academic achievements in derivative”and“their gender and grade level”. In this study,General screening model has been adopted. The data were collected from the participation of the 2nd and 3rd Year Undergraduate students studying at Buca Faculty of Education Department of elementary education primary mathematics teacher education in the 2015-2016 academic year. In the research, two tests were used. The first one was a success test consisting of 25 questions and this test aimed to determine the academic success of the students in derivative. The second one was Kob's learning style inventory, which aimed to determine the learning styles of the students and was developed in 1976 and reorganized by Kolb in 1985 and whose applicability was proved in Turkey by Aşkar and Akkoyunlu. Data collection tools have been implemented in the 2015-2016 academic year. In the analysis of the data, SPSS 15.0 software packages were used. From the data obtained in the study; significant differences are statistically determined between the academic achievements of the students in derivatives and their learning styles. However, there was no significant difference between the students' academic success in derivatives and their gender. it was found that there is a significant relationship between the academic success of the students in derivative and their grade level. Between the learning styles of students and their grade levels were determined statistically to have significant differences. However, there was no significant difference in students' learning styles by gender.