Farklılaştırılmış öğretim yöntemi ile işlenen fen bilimleri dersi 7.sınıf kuvvet ve hareket ünitesinin öğrencilerin kavramsal anlamalarına, bilimsel süreç becerilerine ve akademik başarılarına etkisi
The effect of the differentiated method on seventh graders' conceptual learning, scientific process skills and academic achievement in the science unit ' Force and movement'
- Tez No: 430749
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN İSMAİL KESERCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış Öğretim, Fen eğitimi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı; Farklılaştırılmış öğretim yöntemiyle işlenen Fen bilimleri dersinin öğrencilerin Akademik başarılarına, Kavramsal anlamalarına ve Bilimsel süreç becerilerine olan etkisini incelemektir. Araştırmada deneme modellerinden“ tek grup ön test- son test zayıf deneysel desen”kullanmış olup, bu şekilde planlanan çalışmalar seçkisiz atamanın olmadığı, tek grup desenli ve yalnızca deney grubunun bulunduğu, karşılaştırma gruplarının bulunmadığı durumlarda tercih edilmektedir. Araştırmada bu desen uygulandığında, örneklem sayısının 30'un altında olması durumunda parametrik olmayan istatistiğin kullanılması gerekmektedir (Büyüköztürk, 2007). Araştırmanın bağımsız değişkenini farklılaştırılmış öğretim yöntemi oluştururken, bağımlı değişkenler akademik başarı (AB), kavramsal anlama (KA) ve Bilimsel süreç becerileri (BSB) olarak belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 eğitim - öğretim yılında İzmir Kemalpaşa ilçesine bağlı bir ortaokulda 7.sınıfta okuyan 12 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda; Farklılaştırılmış öğretim yöntemleri kullanılarak ders içerikleri, süreçleri ve ürünleri farklılaştırılan, fen eğitimi sürdürülmüştür. Uygulama öncesinde öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerini belirlemek amacıyla Ön Bilgi Testi (ÖBT), zekâ alanlarını belirlemek amacıyla Çoklu Zekâ Envanteri (ÇZE) ve Öğrenme Stilleri Envanteri (ÖSE) uygulanmıştır. Uygulama sonrasında ise farklılaştırılmış öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına, kavramsal anlama ve bilimsel süreç becerilerine olan etkisini belirlemek amacıyla Akademik başarı testi (ABT), kavramsal anlama testi (KAT) ve bilimsel süreç becerileri (BSBT) testi son-test olarak uygulanmıştır. Farklılaştırılmış öğretim yöntemi kullanılarak oluşturulan etkinlikler 16 ders saati ve 4 (dört) haftalık süre zarfında tamamlanmıştır. Yapılan çalışmada farklılaştırılmış öğretim yöntemlerine yönelik zenginleştirilmiş ve daha önce aynı anda denenmeyen etkinlikler çokça uygulanmıştır. Çalışmada farklılaştırma yapılırken aynı anda istasyon, öğrenme merkezleri, ilgi merkezleri, kademelendirilmiş öğretim, öğrenme günlüğü, kademeli öğrenme sözleşmesi, kademeli öğrenme ajandası, esnek gruplar çalışma formu, günün uzmanları formu, yörünge çalışmaları, giriş noktaları, roller uygulamaları, esnek proje seçme formları kullanılmıştır. Tüm etkinlikler sonunda öğrencilere uygulanan Akademik Başarı, Bilimsel Süreç Becerileri ve Kavramsal Anlama Testlerinin tamamında son testler lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Farklılaştırılmış öğretim yöntemlerinin öğretim ortamında etkili olmasıyla, Bu yöntemler ile işlenen Fen bilimleri derslerinde öğrencilerin akademik başarılarının, bilimsel süreç becerilerinin ve kavramsal anlamalarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the effects of the science lessons on the students' academic achievements, conceptual understandings and scientific process skills which is taught by differentiated method. In the research of the experimental model“ mono group pre-post test poor experimental design”was used and It is preferred these studies planned in this way is the absence of random assignment, mono group design and only found in the test group are used in cases where there is no comparison group. When this design is used in the research, In case the sample size of less than 30 should be used in non-parametric statistics (Büyüköztürk, 2007). The autopsy variable of the research is specified as the differentiated instruction method and the dependent variables are specified as academic achievement(AA), conceptual understanding(CU) and scientific process skills (SPS). The study group of the research is composed of the 12 7th grade students who have studied at a secondary school in İzmir, Kemalpasa, in 2014-2015 educational year. In test group, the science education is continued by using the differentiated methods on lesson contexts, plans and products. Before the application, to identify the students' level of readiness the pre-information test(PIT); to identify the students' mental field, multiple intelligence field inventory (MIFI) and learning styles inventory (LSI), were applied. After the application, it is aimed to identify the differentiated instruction method's effect on students' academic achievements, conceptual understandings and scientific process skills; the academic achievement test(AAT), conceptual understanding test(CUT) and scientific process skills test(SPST) were applied as posttest. The activities composed by using differentiated education methods were completed in 16 lesson times and in 4 weeks of period. The activities which are enriched for the differentiated education methods and not tried at the same time before were mostly applied in the study. In the study, when the differentiation was done also station, centres of learning, centres of interests, tiered education, learning diary, tiered learning agreement, tiered learning blankbood, flexible groups study form, expert of the day forms, trajectory studies, entry points, roller activities, flexible project choise forms, were used. As a result of these studies, it is seemed that the academic achievement tests, conceptual understanding tests and scientific process skills tests which were applied to the students, there is a significant difference in favor of posttests. It is reached a conclusion as a result, by using these methods in science lessons students' academic achievements, conceptual understandings and scientific process skills were developed. Key words : Differentiated instruction method, Science education.