Ortaokul öğrencilerinin bilim tarihi konularına ilişkin tarihsel önemlilik algıları
Perception of secondary school stundents about historical significance of history of science topics
- Tez No: 430753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BANU ÇULHA ÖZBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tarihsel Önem, Tarih Öğretimi, Bilim Tarihi Öğretimi, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Historical Significance, Teaching History, Teaching History of Science, Teaching Social Studies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin bilim tarihi konularına ilişki tarihsel önemlilik algılarının neler olduğu, bu görüşler arasında yaş gruplarından, cinsiyetten, sınıf düzeylerinden kaynaklanan farklılığın olup olmadığı ve ortaokul öğrencilerinin tarihsel önemi belirleme kriterlerinin neler olduğu incelenecektir. Araştırmanın problemine nitel ve nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak cevap aranmıştır. Bunun için ''Bilim Tarihi Konularının Tarihsel Önemliliğine İlişkin Görüş Anketi (BTKTOİGA)'' ve Yarı yapılandırılmış görüşmelerden oluşan veri toplama araçları yoluyla veri çeşitlemesi gidilerek araştırma gerçekleştirilmiştir. Ortaokul öğrencileri arasından toplanan 860 veri nicel verileri oluşturmaktadır. Amaçlı örnekleme yoluyla seçilen 108 öğrenciden elde edilen veriler nitel verileri oluşturmaktadır. Nicel veriler SPSS 15.00 programı kullanılarak çözümlenmiştir. Nitel veriler sistematik analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda, Bilim Tarihi Konularının Tarihsel Önemliliğine İlişkin Görüş Anketinden elde edilen sonuçlar cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi açısından önemli farklılıklar belirlenmiştir. Öğrencilerin bilimsel olay, kişi ve durumlara tarihsel önemlilik atfederken, kendi günlük yaşamlarına, insanlığa, bilim tarihe ve akademik hayatlarına sağlamış olduğu faydadan yola çıkarak değer biçtikleri belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin bilimsel olayların tarihsel önemine karar verirken ''Merak'' duygularının da ön planda tuttukları anlaşılmıştır. Bu paralelde altı kategori belirlenmiştir. Bunlar, derinlik, önem, merak, çığır açan, devamlılık ve miktardır. Öğrencilerin bilimsel olay, kişi ve durumları tercih ederken kendi hayatlarına sağlamış olduğu etkinin önemli olduğu belirlenmiştir. Nitekim öğrencilerin tercih etmiş oldukları bilimsel olay, kişi ve durumlar şöyledir; Yazının Keşfedilmesi, Ateş'in Keşfedilmesi, Televizyonun icadı, Tekerleğin icadı ve Bilgisayarın İcadıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate views of secondary school students perceptions about historical significance of science history and try to ıf there is relationship between age, sex, grade and What are the criteria for determining historical significance of secondary students. To gain the aim of the research quantitative and qualitative research methods were used together. The Instrument for Determining the history of science subjects significance of history regarding remark survey and semi-structured interview were used together as data collection tool. 860 students data which were collected from students were searched for quantitatively. Purposefully sampling method was applied for to select 108 students from secondary school students for qualitatively. Quantitative data were analyzed using SPSS 15.00 and quantitative data were evaluated by systematic analysis. The results showed that there are significant differences according to relationship between age, sex, grade and determinig signifiance of history criteria. When decided to the views of the students; scientific occaison, figure and case situaiton signifiance of history criteria, they make an application own life, mankind, history of science and academic success provide to benefits have taken into consideration. Also students decided to signifiance of history criteria any scientific event, take advantage of ''Curiosity'' feeling. Within this context six categories were defined: Profundity, Signifiance, Curiosity, Groundbreaking, Persistence and Amount. Also The result showed that Students are most preferred scientific subject; The discovery of the manuscript, The discovery of fire, The invention of television, The invention of the Wheel and The invention of computer.