Orman ürünleri sanayi sektörünün üretim projeksiyonu ve dış ticaret analizi
Production projection and foreign trade analysis of forest products industry
- Tez No: 430772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman ürünleri, Üretim, Çoklu regresyon analizi, Yapay sinir ağları, Türkiye, Almanya, Avrupa Birliği, Forest products, Production, Multiple regression analysis, Artificial neural networks, Turkey, Germany, European Union
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Orman ürünleri endüstrisinin ulusal ve uluslararası ticaretteki yeri çok önemlidir. Orman ürünleri endüstrisinin pek çok sektörle ileri ve geri nitelikte bağlantılı halde bulunması ve bu sektörlere önemli bir girdi kaynağı olabilmesi de önem arz etmektedir. Orman ürünleri denince akla pek çok ürün karması gelmektedir. Bu çalışmada FAOSTAT (2015) veritabanından elde edilen ve ekonomik analizler için elverişli verisetlerine sahip olan orman ürünleri ele alınmıştır. Çalışma genel olarak iki kısma ayrılmış olup birinci kısımda tablo ve grafikler yardımıyla orman ürünlerinin belirli yıllardaki üretim ve dış ticaret değerleri incelenmiş ve 2014 değerleri ile dünya ülkelerinin bu ürünler bakımından ekonomik etkisi gösterilmeye çalışılmıştır. AB ülkeleri de kendi içlerinde aynı şekilde değerlendirmeye alınmıştır. İkinci kısımda ise 1993-2014 yılları arasında Türkiye ve Almanya'da gerçekleşen orman ürünlerinin üretimi temel alınarak 2023 yılına kadar bu ürünlerin üretim miktarının tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Tahmin işlemleri için çoklu regresyon analizi ve yapay sinir ağları metotları kullanılmış ve hangi yöntemin daha iyi sonuç verdiği sayısal olarak belirtilmiştir. Bir ürüne ait üretim tahmini için her iki yöntemde de aynı bağımsız değişkenler kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin seçiminde çoklu regresyon analizinde en iyi belirtme katsayısını veren değişkenler kullanılmıştır. Türkiye için 10 adet orman ürünü ve 9 adet bağımsız değişken, Almanya için ise 10 adet orman ürünü ve 7 adet bağımsız değişken ile tahmin işlemleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The position of forest products industry in the national and international trade is very important. Forest products industry has back and forth connections with many sectors and it can be an input for these sectors, in this respect, commercially importance of this industry comes to the fore, too. When it is mentioned about forest products, a lot of mixture of products come to mind. In this study, the forest products which are obtained from FAOSTAT database and having useful data sets for the economic analysis examined in detail. The study is divided into two parts, in first part the production and foreign trade values of forest products examined in specific years using table and graphs and the impact of the countries on these products is tried to show with the year 2014 values. Likewise the EU (European Union) countries are also evaluated within themselves. In the second part, based on the forest products produced between 1993-2014 years in Turkey and Germany, it is aimed to estimate the production quantity of these products till the year 2023. Multiple regression analysis and artificial neural networks method were used for the estimation processes and it is determined that which method is preferable mathematically. In both methods, the same independent variables used for estimation of a product production. When choosing the independent variables, the model which gives the best coefficient of determination was used. 10 products and 9 independent variables for Turkey, 10 products and 7 independent variables for Germany were used to do estimating processes.