İç mekan dikey bahçelerinin irdelenmesi İstanbul ve çevresi örneği
Investigation of vertical garden in the interior a sample of İstanbul and its envi̇roment
- Tez No: 430801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel materyal, Dikey bahçe, Dikey bahçe sistemleri, İç mekan peyzajları, Interior landscapes, Plant material, Vertical garden, Vertical garden systems
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Dünyada değişen koşullar sonucunda, kentlerde nüfus artmakta ve buna bağlı olarak kentsel kurgu ve yapılaşmalar değişime uğramaktadır. Şehirlerdeki insanların yoğun yapısal mekanlarda yaşamaya mecbur bırakılmasıyla yeşile duyulan ihtiyaç gitgide artmıştır. Mimarlar, peyzaj mimarları, botanikçiler ve şehir plancıları insanların bu ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla çeşitli çözümler üretmişlerdir. Dikey bahçeler bunu en güzel örneklerinden biridir. Dikey bahçeler binaların ısı kaybını önleme, O2 oranını artırma, havadaki zehirli gazları, tozu ve kiri absorbe etme gibi bir çok fonksiyonel ihtiyaçlara cevap verirken, estetik görünümleri sayesinde mekanlara farklı bir mimari boyut kazandırmaktadırlar. Günümüzde gitgide artmakta olan dikey bahçeler iç mekan tasarımlarında da önemli yer tutmaya başlamışlardır. Bu çalışmanın amacı; iç mekan dikey bahçelerinin sistemsel ve bitki türlerini irdelemek, iç mekanlardaki dikey bahçelerin insanlar üzerindeki sosyal-psikolojik etkileri saptanarak, yaşam kalitesine hangi düzeyde katkıda bulunduğunu belirlemektir. Bu çalışma kapsamında, İstanbul ve çevresindeki iç mekan dikey bahçeler yerinde gözlemlenmiştir. İç mekan dikey bahçelerinde kullanılan sistemler, bitki türleri ve aplikasyonlar belirlenmiştir. Araştırma kapsamında anket; kullanıcılar, uygulatan firmalar ve uygulayıcı firmalar olarak üç ana gruba uygulanmıştır. 140 kişi üzerinde uygulanan kullanıcı anketi ile bir örneklem oluşturulmuştur. Bu anket ile kullanıcıların iç mekanlardaki bitkisel kompozisyonlara karşı olan görsel değerlendirmeleri ortaya konmuştur. Dikey bahçeyi uygulayıcı ve uygulatan firma yapılan anketlerle iç mekan dikey bahçelerinin arz – talep değişkenleri ortaya konarak bu değişkenleri belirleyen etmenler belirlenmiştir. Sonuç olarak; iç mekan dikey bahçelerinin görsel potansiyelleri ile iç peyzaj tasarımlarına yeni bir soluk getirdiği tespit edilmiştir. Yeşil bina ve sürdürülebilir peyzaj kavramına katkıda bulunan dikey bahçelerin ilerleyen yıllarda giderek artacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of changing conditions in the world, population is growing up in the cities -and accordingly, it is subject to change structures and urban fiction. Due to the fact, People who lives in the cities are compelled; longing for nature increase. Architects, landscape architects, botanists and urban planers deviced various solution for they could respond this needs of the people. Vertical garden is the most important sample in these solution. Verticle gardens respond functional requirements such as; prevention of heat lossing, increasing the percentage of oxygen, poisonous gas in the air – dust- dirt absorbing. Thanks to their aesthetic views bring a different architectural size. At the present time; vertical garden which is increasing more and more, started to be an important component for interior design. Aim of this study try to investigate system of vertical garden and to determine plant species richnes, and determine social-psychological effects on the people, to determine vertical garden how contribute life quality. Within this study; İstanbul and its enviroment was observed about interiror vertical garden. Used system in interiror vertical garden and species of plant was determined. Within research, questionnaire are made to people, landscape company which is set up vertical garden and company which is owner. Questionnaire put forth visual evaluation of people against floral composition in the interior. Questionnaire which was made landscape and owner, tried to determine supply- demand for vertical garden in the interior desing. As a result; visial potential of interior vertical garden prefer not only design conceptual reasons but also functional reasons. It is tought that vertical garden which contribute green bulding and sustainable landscape will increase the coming years.