Rafinesiz fındık yağının ozonlanması ve fiziksel, kimyasal, biyolojik aktivitesinin araştırılması
Unrefined of hazelnut oil; ozonation and physical, chemical,biological, investigation of activities
  1. Tez No: 430807
  2. Yazar: AZİZ CESUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa-tokoferol, Ozonlu fındık yağı, Stabilite, Yara iyileştirici, Alpha-tocopherol, Ozone hazelnut oil, Stability, Wound healing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ülkemizde fındık tarımsal ürün ihracatında büyük önem taşımaktadır. Yıllık bir buçuk milyar dolarlık bir ihracata sahiptir. Fındığın katma değerini yükseltecek yeni ürün üretilmesi ülke ekonomisinin gelişimin de medikal ve kozmetik alanlar da yeni ürünlerin oluşturulmasında, önemli rol oynayacaktır. Bu çalışmada farklı yollarla elde edilen fındık yağlarına ozonlama işlemi uygulanarak, ozonlu fındık yağı elde edildi. Ozonlama işlemi 3-4 ve 7-8 debi ozon gazı akışın da 10 dakika da başlayıp, 10'ar dakika artışlarla, 120 dakikaya kadar ozonlama işlemi tabi tutularak, numuneler elde edildi. Elde edilen tüm ozonlu fındık yağları fiziksel, kimyasal, biyolojik analizlere tabi tutuldu. Sonuç olarak, ozonlama işlemine paralel olarak; yoğunluk, viskozite, peroksit değeri, nem içeriği artış gösterirken, iyot değeri doğal olarak düştü. Kırılma indeksi ise neredeyse hiç farklılık göstermedi. Ozonlama işlemine paralel olarak, E vitamini ve doymamış yağ asitleri konsantrasyonun da düşüş gözlemlenirken; herhangi bir uçucu bileşen oluşumu sinyali alınamadı. Yapılan anti-bakteriyel ve antioksidan analizleri sonucunda en iyi sonuçlar 110 dakikalık ozonlama işlemine tabi tutulan numunelerde olduğu tespit edildi. Kozmetik analizler 110 dakika ozonlanmış fındık yağı üzerinden; ozonlanmış zeytinyağı referans alınarak gerçekleştirildi. Yara iyileştirme fonksiyonunda ozonlu yağlar ile normal yağlar arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmedi. Yaptırılan alerjen testinde herhangi bir alerjik bulgu tespit edilmedi. Stabilite analizi sonucunda yağ içeriğinin fiziksel ve kimyasal içeriğinde anlamlı ve önemli değişikler gözlemlenmedi. Raf ömrünün uzun olması için, ozonlu yağ içeriklerinde radikal oluşumunu engellemek için, ekstra E vitamini eklenmesi gerektiği; saklama koşullarının 4 °C veya daha düşük sıcaklıklar olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Hazelnut is of great importance in agricultural exports in our country. It has a half-billion dollar annual report. Every new product obtained from hazelnut that increases its added value plays important role in improvement of national economy, manufacture of new medical and cosmetic products. In this study, applying the ozonation process nut oil, hazelnut oil obtained in different ways ozone was obtained. Ozonation process 3-4 and 7-8 in the flow of ozone gas stream, starting at the 10, subjected ozonation process up to 120 minutes in 10 minute increment samples were obtained. The resulting ozonated nut oils all physical, chemical, were subjected to bioassay. As a result, in parallel with the ozonation process; density, viscosity, peroxide value, moisture content fell naturally increase the iodine value. The refractive index showed virtually no difference. Parallel to the ozonation process, vitamin E and unsaturated fatty acids rated in a decrease in the concentration; the formation of any volatile component was not detected. As a result of analysis made from antibacterial and antioxidant as in the best results are subjected to ozonation process 110 minute sample was determined. Cosmatic analyzes over 110 minutes ozonated hazelnut oil; ozonated olive oil was carried by reference. With ozone oil in wound healing function was observed a significant difference between normal oils. Built in allergen detection test any allergic symptoms. Stability analysis is meaningful and significant changes in physical and chemical composition of the fat content result observed. To ensure a long shelf life, to prevent radical formation of ozone oil content, which should be added the extra vitamin E; that the storage conditions of 4 °C or lower temperatures are detected.