Manisa ilindeki yenilenebilir enerji uygulamaları ve bu uygulamaların CO2 emisyonu üzerine etkisinin araştırılması
Effect of utilization of renewable energies on CO2 emissions: Manisa, example
  1. Tez No: 430965
  2. Yazar: ŞAHİKA ZERRİN IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA ÖZGENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: CO2 emisyonu, Manisa Yenilenebilir Enerji, Rüzgar, Jeotermal, Güneş, Hidroelektrik Enerjisi, CO2 emission, Manisa renewable energy resources, wind, solar, geothermal, hydroelectric energy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Türkiye dünyada gelişmekte olan ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye'de enerji talebi artan nüfusu, gelişen teknolojisi, insanların yükselen refah seviyesi ve sanayileşmesi gibi sebeplere bağlı olarak günden güne artmaktadır. Türkiye enerji ihtiyacının büyük bir kısmını fosil yakıtlarla sağlamaktadır. Yakın gelecekte tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan fosil enerji kaynakları dünyada çeşitli siyasi ve ekonomik sorunları da beraberinde getirmeye başlamıştır. Bu sebepten son yıllarda dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin artmasıyla ülkemizde de hidrolik, rüzgar, jeotermal, güneş vb. enerji kaynaklarının değerlendirilmesi hususunda gelişmeler yaşanmıştır. Birçok yenilenebilir enerji santrali devreye alınmış ve bu kaynaklardan çeşitli yollarla yararlanılması çalışmaları hız kazanmıştır. Bu gelişmeler ışığında sanayileşmenin ve hızlı nüfus artışının yaşandığı bir il olan Manisa'da artan enerji talebine karşılık yenilenebilir enerji potansiyelinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu çalışmada Manisa'nın üretim içindeki paylarına ve mevcut yenilenebilir enerji potansiyeline bakılarak Türkiye'de ithal enerji kaynaklarına olan bağımlılığı azaltmak adına önemli bir yatırım merkezi haline gelebileceği konusu vurgulanmıştır. Hidrolik, rüzgar, jeotermal, güneş gibi yenilenebilir santrallerinden üretilen enerjinin CO2 emisyonuna katkısı verilerle analiz edilmiş olup çevresel bozulmayı önlemek için tükenmez, temiz ve çevre dostu enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretiminin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is developing country in the world. Demand for energy in Turkey is gradually increasing day by day which depends on population growth, industrilization, technological developments and increased welfare. Fossil energy sources have been overwhhelmingly used in Turkey. Potentially decreasing of fossil energy sources caused by various political and economic problems. For this reasons, especially in recent years renewable energy sources arouse interest such as wind, geothermal, solar energy have been utilized in different forms to pruduct electricity. Parallel to growing population and economy in Manisa, energy sources consumption is increasingly continuing. On the other hand, there have been studies to explore potential of renewable energy sources and utilization. The study shows the current energy potential of Manisa and presents development of these energy sources, also review that Manisa will become significant city in Turkey to make an investment of renawable energy sources. Although using renawable energy sources instead of fosil fuels is significant decrease the emission of CO2, taking into account the data are analyzed.