Dual öklid uzayında sabit genişlikli dual eğriler
The Dual Curves of Constant Breadth in Dual Euclidean space
- Tez No: 430966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KOCAYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: The curve, the curves of constant breadth, Dual frame
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Dual Öklid uzayında sabit genişlikli dual eğriler ile ilgili olan bu çalışma beş bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde sabit genişlikli eğriler üzerine daha önce yapılmış olan çalışmalar belirtilmiştir. İkinci bölümde, bu çalışmada sözü geçen kavramlara ait temel tanımlar, sağlanması gereken şartlar verilmiştir. Ayrıca Öklid 3-uzayı tanımlanmış ve bu uzaydaki eğrilerin çatısı hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, Dual geometri ile ilgili temel tanımlar ve teoremler verilmiştir. Dördüncü bölümde Dual Öklid uzayında sabit genişlikli Dual eğrilerle ilgili diferensiyel karakterizasyonlar verilmiştir. Beşinci bölümde de sonuç ve önerilerden bahsedilmiştir. Anahtar Kelimeler : Eğri, sabit genişlikli eğriler, Dual çatı.
Özet (Çeviri)
This study which is related to the Dual curves of constant breadth in Dual Euclidean space consists of five sections. In the first section the studies which were done about the curves of constant breadth are mentained. In the second section, the some basic definitions and conditions mentioned in the study are given. Furthermore, Euclidean 3-Space is defined and informations about the curves 3-space and their frames are given. In the third section, the basic definitions and theorems about Dual geometry are given. In the fourth section, the differential equations characterizing the Dual curves of constant breadth in Dual geometry are given. In the fifth section, the results and suggestions are given.