Bilgi yönetim süreci, yenilik ve işletme performansı ilişkisi: Türk Telekomünikasyon sektöründe bir araştırma
The relationship between knowledge management process, innovation and firm performance: A research in Turkish Telecommunications industry
  1. Tez No: 431197
  2. Yazar: KHAMROZ ABDUKHOSHİMOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. EREN DURMUŞ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetim Süreci, Yenilik, İşletme Performansı, Türk Telekomünikasyon Sektörü, Knowledge Management Process, İnnovation, Firm Performance, Turkish Telecommunications İndustry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tez çalışmasının amacı, bilgi yönetim süreci ve alt boyutlarının (bilgi edinme, bilgi paylaşımı, bilgi kullanımı ve bilgi depolaması) işletme yenilikçiliği (ürün, süreç, örgütsel ve pazarlama) üzerindeki etkisi ile yenilikçiliğin işletme performansı üzerindeki etkisini ayrıntılı olarak incelemektir. Bu çalışma son yıllarda gerek dünyada gerekse Türkiye'de önemi giderek artan bilgi ve iletişim teknolojileri alanında en hızlı gelişen sektörlerden biri olan telekomünikasyon sektöründe yaşanmakta olan yapısal değişimin günümüz bilgi ekonomisi çağında öne çıkan bilgi yönetimi ve yenilik kavramları açısından değerlendirilmesine yöneliktir. Bu temel çerçevede saha çalışması Antalya Türk Telekom Bölge Müdürlüğü tarafından 2014 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bilgisayar destekli bilgi yönetim portalı kapsamında yürütülmüştür. Çalışmanın bulguları, bilgi yönetim sürecinin yenilikçilik alt boyutları üzerinde pozitif yönde bir etkiye sahip olduğunu, özellikle bilgi kullanımındaki artışın en fazla ürün yenilikçiliğini ve süreç yenilikçiliğini arttırdığını göstermiştir. Analizler depolanan ve yeni edinilen bilgi yönetiminin işletme performansı üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu, özellikle bilgi yönetiminde yeni bilgi edinimi ve şirket içi paylaşımlara ait artışın işletme performansını arttırdığını göstermiştir. Çalışmanın diğer bir sonucu ise yenilikçilik faktörlerinden olan ürün, süreç ve pazarlama yenilikçiliğinin işletme performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye, örgütsel yenilikçiliğin ise işletme performansı üzerinde anlamlı olmayan bir etkiye sahip olduğudur.
Özet (Çeviri)
The main objective of the study is to examine the detailed effects of knowledge management (KM) processes (knowledge acquisition, knowledge sharing, knowledge usage and knowledge storage) on firm innovativeness (product, process, organizational and marketing innovation) and effects of firm innovativeness on firm performance. This study examines structural reforms concerning important factors of today's knolwedge based economy: knowledge management and innovation in telecommunications industry which is one of the fastest growing industries in recent years both in the world and in Turkey. The research is conducted on the basis of IT supported knowledge management network of Turk Telekom Antalya Branch that has been in use since 2014. Findings suggest that knowledge management process have significant positive effect on innovation types, in particular the increase in knowledge usage increased product and process innovation. Moreover it is observed that stored knowledge and acquired new knowledge management has positive and significant effect on firm performance, especially the increase in knowledge acquision and sharing has increased the firm performance. Additionally, it is found that product, process and marketing innovation has positive and significant effect on firm performance, however the results showed insignificant relationship between organizational innovation and firm performance.