Gölge eğitim bağlamında özel dershane hizmetlerinin üniversiteye giriş sürecindeki rolü ve üniversite adayı öğrenciler tarafından değerlendirilmesi: Antalya örneği
The role of the private tutoring establishment services in the period of university entrance and assessment of the private tutoring establishment services by candidate university students: Case of Antalya
- Tez No: 431196
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN DENİZ KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gölge Eğitim, Özel Dershaneler, Eğitim Sistemi, Pearson Ki – Kare Testi, Birebir Doğrusallık Yaklaşımı, Eğitim Bütçeleri, Shadow Education, Private Tutoring Establishments, Education System, Pearson Chi – Square Test, Linear by Linear Association, Education Budgets
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Gölge eğitim kavramının içerisinde en büyük ve en bilinen oluşumlar olan özel dershaneler, Doğu Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde faaliyet göstermektedirler. Özel dershane eğitimi özellikle öğrencilerin bir üst eğitim kademesine ülke çapındaki sınav ya da sınavlara katılarak seçildiği eğitim sistemlerinde yaygınlaşmışlardır. Zaman zaman kapatılması kararlaştırılan ve 6 Şubat 2014 tarihinden itibaren özel okullara dönüştürülen dershaneler, fırsat eşitliğini bozmaları ve kayıtdışı kazanç sağlamaları gibi yönlerden eleştirilere maruz kalmışlardır. Bu araştırmanın amacı Türkiye'deki özel dershanelerin çeşitli yönleri üzerine bilgi vermektir. Avrupa devletlerinin ve Türkiye'nin eğitim sistemleri, eğitime ayrılan bütçeler, öğrencilerin uluslararası sınavlardaki başarıları ve bazı yabancı devletlerde ve Türkiye'deki gölge eğitim hakkında bilgiler içeren araştırma, öğrencilerin dershane algılarını ölçmeye yönelik bir anket çalışması ile desteklenmiştir. Çalışmanın sonucunda, öğrencilerin dershaneleri okulların alternatifleri olarak görmedikleri, eğitimin tamamlayıcı öğeleri olarak gördükleri ve dershane eğitimi almadan üniversite sınavlarında başarılı olunamayacağını düşündükleri ve dershanelerin yıllık ücretlerinin ailelerin bütçelerine belirli oranlarda yük getirdikleri gözlenmiştir. Bununla birlikte, dershanelerin sınav kazandırma söz konusu olduğunda okullardan daha iyi olduğu, okulların açıklarını kapattıkları, danışmanlık ve rehberlik konularında okullardan daha iyi olduğu ve özel okullara dönüştürülmelerinin gereksizliği de öğrencilerin anket sorularına verdikleri cevaplardan anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Private tutoring establishments, being the biggest and the most well – known entities in the concept of shadow education, are operated in many countries in the World particularly in Eastern Asian countries. The private tutoring education has especially become prevalent in the education systems which pupils are selected for higher grade education by their participation in nationwide exam(s). The private tutoring establishments, occasionally ordered to be shot down and were converted into private schools since date February 6th 2014, have come under criticism for unbalancing the equality of opportunity and unrecorded profit. The aim of this research is to provide information on various aspects of private tutoring establishments in Turkey. The research is supported by a survey for evaluating pupils' perception of private tutoring establishments, accompanied by information about education systems in European countries and Turkey, education budgets, pupils' accomplishments in international evaluations, shadow education in Turkey and some other countries. In consequence of the research, it is observed that pupils regard private tutoring establishments as a subsidiary element of education, not a substitute of schools, think that they cannot succeed in university entry exams without private tutoring establishments, and attendance fee for private tutoring establishments is clearly a burden on family finance. However, within the light of pupils' answers to survey, it appears that private tutoring establishments are better than school at guiding to success in exams, meets deficiencies of schools, are better at guidance and counseling and turning private tutoring establishments into private schools is redundant.