İlkçağ felsefesinde varlık problemine ontolojik-politik bir yaklaşım
Ontological-political approach to the problem of being in ancient philosophy
  1. Tez No: 431211
  2. Yazar: ORKAN ERNALBANT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ontoloji, Ontopolitika, Ontolojik-Politika, Varlık, Politika, Antik Yunan Felsefesi, Güç İlişkileri, Ontology, Ontological-Politics, Ontopolitics, Existence, Being, Politics, Ancient Greek Philosophy, Power Relations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tezin araştırma sorusu Antik Yunan Felsefesindeki Varlık Problem(ler)inin Ontolojik-Politik bir tarzda incelenenip incelenemeyeceği üzerinedir. Varlık meselelerini tartışmak için meseleye özel bir çerçeve oluşturulması gerektiğini savunan tez genel olarak Ontopolitika ve özel anlamda Ontolojik-Politikayı geliştirmektedir. Ontopolitika, kısaca, varlığın politik olduğunu savunur: Her şey güç ilişkileri içerisinde varolmaktadır ve 'ontoloji' bu bağlamda bir güç ilişkileri ağı olarak ortaya konmaktadır. Ontolojik-Politika iise şeylerin temel güç alakalarına odaklanan Ontopolitik bir disiplindir. Tez aynı zamanda Varlık ve Politikanın ilişkisini gösterebilmek için Politika üzerine de genel bir çerçeve oluşturmaktadır. Bu noktada, tez tez felsefe tarihinin çözümlenmesi için bir yöntem oluşturmakta ve bu metodu Antik Yunan Felsefesine uygulamaktadır. Kısaca, yöntem güç ilişkilerinin ortaya çıkarılması ve araştırma konusunun ontolojisi, yani Antik Yunan ontolojisi, yöntemsel olarak kabul edilirse araştırma konusunun varoluşsal, temel, deneyimleri ortaya konabilir. Buna uygun olarak bu aşamadan sonra tez filozofların ve ontolojilerinin içerisinde bulundukları özel güç ilişkilerini araştırarak Antik Yunan Felsefesindeki varlık meselesini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The main research question of this thesis is whether it is possible to study the problem(s) of being in Ancient Greek Philosophy in an Ontological-political way. In order to discuss the issues of being, thesis defends the need of a unique framework about being and constructs Ontopolitics in general, and Ontological-Politics in particular. Briefly, Ontopolitics defends that being is political: Every thing exists by being within power relations and ontology, in this sense, refers to a web of power relations. Ontological-Politics is an Ontopolitical discipline that focuses on the fundamental power relations of things. Thesis also provides a framework about Politics in order to show the relation between Being and Politics. Then, thesis attempts to construct a method of analysis of history of philosophy and applies this method to the Ancient Greek Philosophy. Simply, method suggests that by revealing the power relations of things and methodically accepting the ontology of the unit(s) of analysis, it may be possible to recreate the existential, fundamental, experience of the unit, namely Ancient Greece. Then, thesis analyzes the issue of being by investigating particular strategies, power relations, which philosophers and their ontology are/were within.