Sürdürülebilir turizm kapsamında yaratıcı turizm: Antalya ili örneği
Creative tourism in the scope of sustainable tourism:Sample of Antalya city
  1. Tez No: 431227
  2. Yazar: AYLİN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Yaratıcılık, Yaratıcı Endüstriler, Yaratıcı Turist, Yaratıcı Turizm, Sustainable Tourism, Creativity, Creative Industries, Creative Tourist, Creative Tourism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Turist beklentilerindeki değişiklik ve çeşitlenme ile birlikte son yıllarda farklı turizm türlerine olan ilgi sürekli olarak artmaktadır. Bu bağlamda kültürel ve doğal çekicilikler, kişilerin seyahate çıkmalarındaki en önemli etkenlerden biri haline gelmiştir. Kültürel turizmin bir uzantısı konumunda olan yaratıcı turizm ise destinasyonun çekiciliği ve yaşam seyri üzerinde önemli bir role sahiptir. Antalya, yılın on iki ayı turizm hareketlerine açık,ender bölgelerden birisi konumundadır. Bu araştırma, Antalya'nın yaratıcı turizm açısından sahip olduğu potansiyeli nitel araştırma desenlerinden birisi olan örnek olay çalışması esas alınarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın sınırları ve evrene dâhil olan kişiler kesin olarak belirlenememektedir. Bu nedenle araştırmanın örneklemini, yaratıcı turizme ilişkin derinlemesine bilgi alınabileceğine inanılan ve kartopu örneklem yöntemiyle seçilen iki sivil toplum kuruluşu temsilcisi, bir otel yöneticisi, bir otel sahibi, bir acente sahibi/yöneticisi, bir turizm kamu kurumu yöneticisi, bir akademisyen, iki profesyonel turist rehberi ve bir hukuk danışmanı olmak üzere toplam on kişi oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış mülakat formuyla yüz yüze görüşülerek elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle, NVivo 10 nitel veri analizi programı aracılığıyla ve iki farklı araştırmacı tarafından çözümlenmiştir. Sonuçlara göre Antalya'nın yaratıcı turizm açısından sahip olduğu potansiyel; yaratıcı turist tipleri ve özellikleri, yaratıcı turizm arz faktörleri, yaratıcı turizme ilişkin tanıtım ve pazarlama, yaratıcı turizmin olumlu ve olumsuz yönleri ve yaratıcı turizmin önündeki engeller olmak üzere beş ana temada ve 68 kodla belirlenmiştir. İki araştırmacı tarafından gerçekleştirilen kodlamalara ilişkin uyuşmanın .556 çıkması, iki değerleyici arasında ekseriyetle uyuşma olduğunu göstermektedir
Özet (Çeviri)
With the change and diversification in the expectations of tourists, the interest in different types of tourism is constantly increasing in recent years. In this context, cultural and natural attractivenesses have become one of the most important facts for traveling. The creative tourism which is an extension of the cultural tourism has an important role on destination attractiveness and life cycle. Antalya region is one of the rare locations in which open to tourism activities twelve months of the year. This research aims to reveal the creative tourism potential of Antalya on the basis of case study which is one of the qualitative research designs. The limitations and individuals involved in the research universe are not precisely identified. Therefore, the sample consisted of a total of ten people, who are two NGOs representatives, one hotel manager, one hotel owner, one agent owner/manager, one tourism public agency manager, one academician, two professional tour guides and one law consultant, believed to be received in-depth knowledge about creative tourism by selected snowball sampling method. The data obtained from semi structured interview forms and face to face interviews, were analyzed through content analysis method, by using software NVivo 10 and by two different researchers. According to the results, the creative tourism potential of Antalya was identified under five main themes which were including; creative tourism supply factors, creative tourist types and features, both positive and negative aspects of the creative tourism, obstacles to creative tourism and the promotion and marketing regarding creative tourism, and 68 codes. The agreement value on the coding carried out by two researchers of .556 indicates a major agreement between the evaluators