Gemi kaptanının işveren vekilliği
Employer's representati̇ve characteri̇sti̇c of the shi̇pmaster
- Tez No: 431238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR ULUĞ CİCİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Ticaret Kanunu, İş Kanunu, Deniz İş Kanunu, Kaptan, Donatan, Temsil, İşçi, İşveren, İşveren Vekili, Turkish Commmercial Code, Labor Code, Maritime Labor Code, Ship Master, Freighter, Representation, Labor, Employer, Representative Of The Employer
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Türk Ticaret Kanunun 1088-1118 maddelerinde belirtildiği üzere kanun tarafından donatanı temsil yetkisi verilmiş olan gemi kaptanın buna binaen sahip olduğu geminin bağlama limanında veya seferde olmasına göre değişkenlik gösteren yetkileri ve bununla bağlantılı olarak görev ve sorumlulukları vardır. Başta TTK ve diğer kanunlarda önemli bir statüye sahip olan kaptanın İş Hukuku açısından hukuki statüsünün belirlenmesi gerekmektedir. Genel olarak Donatanı/deniz işverenini gemide temsil eden kişi olması sebebiyle kaptanın işveren vekili olarak değerlendirilmesi uygun olacaktır. Bu durum kaptanın gemi adamı olduğu gerçeğini değiştirmez. Kaptan iş hukukunun gemi adamlarına/işçilere tanıdığı haklardan yararlanacak ve yükümlülüklere tabi olacaktır.
Özet (Çeviri)
As pointed out in article 1088-1118 of Turkish Commercial Law, the shipmaster that has been given the authority to represent the shipper possesses certain authorities that vary depending on the status of vessel whether being in the port or on the voyage with other duties and responsibilities related to those authorities. Featuring an important position according to Turkish Trade Law and other relevant laws, the master's legal status should also be clearly pointed out in respect of Labor Law. In general, master should be considered as the representative of the employer since he is the person representing the shipper/owner on board. This doesn't change the fact that the master is a seaman. The master shall benefit from the rights that the labor law entitles the seamen/workers and shall be subject to the obligations thereof.