1980 sonrası Türk resminde dışavurumsal öykünmeler
Expressive imitations in Turkish painting after 1980
- Tez No: 431249
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dışavurumsal, Öykünme, Ekspresyonizm, Expressive, Emulation, Expressionism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada, 20. yüzyılın başlarında, Avrupa'da ortaya çıkan Ekspresyonizm akımının, okuyucusunun algısında geniş bir bakış açısı oluşturması bakımından, tanımlarına geniş yer verilmiş, tarihçe bilgileri, akımın yayılma durumuna göre önce Almanya, ardından diğer Avrupa Ülkeleri ve Amerika'daki yayılışı olarak kaleme alınmış,“1980 Sonrası Türk Resminde Dışavurumsal Öykünmeler”başlığını taşıyan incelemeye ön bellek oluşturması amaçlanmıştır. Ekspresyonizmin oluşumundaki tarihsel, kültürel ve sosyolojik olaylar anlatılmış, Neo- Ekspresyonizmin ortaya çıkış durumlarının daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır. Almanya, diğer Avrupa ülkeleri ve ardından Amerika'da Dışavurumculuğun ve Neo- Ekspresyonizmin gelişim süreçleri, sanatçıları ve onların resimlerindeki üslup özellikleri ile anlatılmıştır. Türkiye'deki Dışavurumculuğun ve Neo- Ekspresyonizmin ortaya çıkışı, gelişimi, sanat, kültür, siyasi ve tarihsel olaylar sunulduktan sonra, sınırlı sayıda sanatçı gösterilerek, onların sanat üslupları üzerinden sunulmaya çalışılmıştır. Sanatçılar, üslupları bakımından bölümlere ayrılarak incelenmiş, akımın gelişimine katkı sağlayanlar bu bölümler üzerinden verilmiştir. İncelemede, Günümüz genç kuşak sanatçılarına da yer verilmesi, gelişim ve öykülenme sürecinin devam ettiğinin göstergesi niteliğindedir.“1980 Sonrası Türk Resminde Dışavurumsal Öykünmeler”başlığını, sanatçının eğitim aldığı hocalar ve dönemleri gösterilerek ve sanatçıların benimsedikleri üsluplar üzerinden okuyucusunun kavrayacağı şekilde sunumuna dikkat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the definitions of Expressionism movement that emerged in Europe at the beginning of 20th century has a wide coverage in order to create a wide perspective in the reader's perception, historical facts, based on the spread of the movement, its emergence in Germany and spread to other European Countries and America were written with the purpose of creating a memory for the study titled“Expressive Imitations In Turkish Painting After 1980”. Historical, cultural and sociological events in the formation of Expressionism were explained, it was aimed to better explain the conditions of emergence of Neo-Expressionism. The development processes of Expressionism and Neo-Expressionism in Germany, other European countries and then in America, were explained together with the artists and the specialties of their styles. After presenting its development together with artistic, cultural, political and historical events, the emergence of Expressionism and Neo-Expressionism in Turkey were presented by indicating a limited number of artists and their artistic styles. Artists were split into groups and evaluated based on their styles, those who contributed to the development of the movement were given on these sections. In the study, contemporary young generation artists were also included with the purpose of showing that the development and imitation process still continues. Attention was paid for the presentation of the title“Expressive Imitations in Turkish Painting After 1980”by showing the masters of the artist and its periods and by explaining the styles adopted by the artists.