Kadın ressamların eserlerinde acı kavramının analitik bir çözümlemesi
Analsys of pain consept in artworks of woman painters
- Tez No: 431248
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİYE BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kadın Sanatçılar, Acı Kavramı, Feminizm, Artemisia Gentileschi, Kathe Kollwitz, Frida Kahlo, Serpil Odabaşı, Women Artists, The Concept Of Suffering, Feminism, Artemisia Gentileschi, Kathe Kollwitz, Frida Kahlo, Serpil Odabaşı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez, yaşadıkları dönemde tanıklık ettikleri acıları sanatlarına aktaran, dört kadın sanatçının eserlerini acı kavramı üzerinden okumak üzerine kurulmuştur. Sanat tarihinin dört farklı döneminden seçilen kadın ressamların öyküleri son derece trajiktir. 17. yüzyıl İtalya'sında yaşamış Artemisia Gentileschi, yaşadığı talihsiz olaylar sonucunda kadın olmaktan doğan mağduriyeti ve hukuk mücadelesi ile sanat tarihine geçen ilk kadın ressamlardan biridir. 20. yüzyılda iki dünya savaşına tanıklık eden, II. Dünya savaşında oğlunu, torununu ve birçok yakınını kaybeden Kathe Kollwitz, travmasını resim yaparak yenmeye çalışır. Ayrıca sanatçı, kadın emeğinin sömürülmesine karşı çıkarak yoksul işçiler ve kadın işçilerin direnişlerini anlatan resimler yapmıştır. Frida Kahlo ise hem bedensel hem de ruhsal acılarıyla baş etmeye çalışan talihsiz bir kadındır. Geçirdiği bir trafik kazasıyla gelen sakatlıklar, hastalıklar, otuz iki kez geçirdiği ameliyatlar sonucunda yatağa mahkûm olmuş ve çareyi sanata sığınmakta bulmuştur. Yaptığı resimler Frida için yaşama sevinci olmuştur. Günümüz Türkiye'sinden Serpil Odabaşı, küçük yaşta tanışır acıyla, ötekileştirilen, dışlanan, kadın olmaktan dolayı öldürülen, töre cinayetlerine kurban giden kadınların toplumsal cinsiyet baskısı altındaki acılarını dışavurmaktadır. Sanatçı, Cumartesi anneleri, savaşlarda çocuklarını kaybeden kadınları unutmamamız için yaptığı resimlerle sanat tarihine belgeler bırakmaktadır. Kadınlar tarih boyunca ve günümüzde erkek egemen dünyada haksızlıklara, adaletsizliklere uğrayarak, dışlanarak acı çekmişlerdir. Sanat alanı, acı çeken kadınların acılarını ifade etmelerine imkân sağlamıştır. Dört kadın sanatçı, yaşadıkları dönemin kadınlar üzerindeki baskılarını, dışlanmalarını, acılarını görsel dil üzerinden dışavurarak, bir anlamda belgeleyerek tarih boyunca acı çeken tüm kadınların sesi olmuşlardır. Bu çalışmada hedeflenen, dört kadın sanatçının yaklaşımlarından bir genelleme yapmak ya da bir totoloji çıkartmak değil, kadın sanatçıların kendi dünyasında büyük bir yer tutan acı olgusunun kendi öznelliklerinden sıyrılarak tüm kadınların temsiliyetine dönüşmesine dikkati çekmektir. Dört sanatçı da kendisinden yola çıkar ancak kamusallaşan üretimleri ile öznelliğinden sıyrılarak tüm kadınların acısını temsil ederken sanatın yaratıcılığında kendisini iyileştirir, acıyı yeniden kavramsallaştırırken acısını aşar.
Özet (Çeviri)
n this thesis, the principles of the art they were witnessing in their lifetime transfers to perceive through the works of four women artists is built on the concept of suffering. The stories of four women painters of different periods of art history selected from is extremely tragic. 17th century Italy, Artemisia Gentileschi, who lived in unfortunate events as a result of a grievance arising from the legal struggle with being a woman is one of the first female painters in Art history. witness to two world wars in the 20th century, In World War I, his son, his brother, and many lost Kollwitz tries to beat her trauma. Also the artist, as opposed to the exploitation of females' effort poor has made pictures describing the resistance of workers and women workers. Frida Kahlo is an unfortunate woman who was trying to cope with the pain, both physical and psychologica. Her injuries from a motor vehicle accident, illnesses, as a result of thirty-two times surgery she was bedridden and the has found the remedy nestling to the arts.For Frida, her paintings has been the joy of life. From today's Turkey Serpil Odabaşı, at a young age she meets with pain.She has been externalizing the sorrow of marginalised, excluded, killed for being women, honour killings, the women who fall victim to gender oppression. Odabaşı exposes documents to the history of Art to remember the Saturday mothers, the women who lost their children in war with her paintings. Women throughout history and even today, in the male-dominated world, by the structure of injustices, singled out have been suffering. The field of art, has provided the opportunity for women who are suffering to express their pain. Four women artists, the pressure on women of their era, their exclusion by documenting a visual language through understanding their pain by externalizing they have become the voice of all women throughout history who are suffering. This study targeted four women not to make a generalization of the approach of the artist, or not to make a tautology, and the pain that holds a big place in their world, the phenomenon of women artists and the transformation into the ranks of its characteristics is to draw attention to a representation of all women. Four artists also departs from themselves; however, standing out their subjectivity with the productions of publicity. They will heal themselves in the creativity of art while acting out their sorrow,exceed their grief while conceptualizing the pain again.