Teknoloji yoğun ortamlar için bir elektronik performans destek sisteminin tasarımı
Designing an electronic performance support system for technology rich environments
- Tez No: 431287
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Elektronik performans destek sistemi, teknoloji entegrasyonu, oturum planlama, bireysel özellikler, Electronic performance support system, technology integration, session planning, individual differences
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, öğretim teknolojilerinin etkili ve verimli biçimde kullanımını sağlamak üzere öğretmenler için bir elektronik performans destek sistemi tasarlamaktır. Çalışma gelişimsel araştırma olarak planlanıp, gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu, araştırmanın çeşitli aşamalarında yer alan öğretmenler, eğitim teknolojisi ve yazılım uzmanları oluşturmaktadır. Sistemin kapsamının belirlenmesinde ihtiyaç duyulan veriler, alanyazın taraması, eğitim teknolojisi uzmanları ve öğretmenlerin görüşlerine dayalı olarak elde edilmiştir. Tasarlanan sistemin işleyişi (kılavuz değişkenler, tanılama yöntemi, somut davranışlar) alanyazın taraması ve eğitim teknolojisi uzmanlarının görüşleri doğrultusunda belirlenmiştir. Son aşama olan, tasarlanan sistemin geçerlemesi öğretmenler, eğitim teknolojisi ve yazılım uzmanları ile gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan sistemin somut ürünü içerikten bağımsız bir oturum planıdır. Tasarımın etkinlik veri tabanında 44 etkinlik yer almıştır. Tasarımın temel işleyişi; kazanım, öğrenci, öğretmen ve ortam özelliklerinin dikkate alınıp 44 etkinlik arasından uygun olmayanların bu değişkenlere göre elenip, en uygun olanların öğretmenin tercihine sunulması ve öğretmenin bu etkinliklerden birini seçmesidir. Ürün olarak, öğretmen seçmiş olduğu etkinlik ile ilgili bir oturum planına ulaşmakta, dilerse bu plan üzerinde güncellemeler gerçekleştirebilmektedir. Tasarlanan sistemin, oturum planı oluşturma alanı haricinde ek özellikleri de yer almaktadır. Bu ek özellikler öğretmenler ve eğitim teknolojisi uzmanlarının görüşleri doğrultusunda belirlenmiştir. Bunlar; akademik, teknik, yönetsel ve mesleki işbirliğini destekleme araçlarından oluşmaktadır. Tasarlanan sistemin geçerlemesinde öğretmenlerden, yazılım ve eğitim teknolojisi uzmanlarından görüş ve öneriler alınmıştır. Her üç grupta tasarımı geçerlemişlerdir. Bununla birlikte geribildirimler doğrultusunda tasarım üzerine birtakım iyileştirmeler gerçekleştirilmiş ve tasarımın son hali ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main of purpose of this study is to design an electronic performance support system for teachers which is about using efficient and productive instructional technologies. This study is planned and completed as a developmental research. The study group consists of teachers, educational technology experts and software experts taking place in various phases. The data which are required in order to identify the scope have been gained by literature review, views of educational technology experts and teachers. The data which are required to identify the function of system are gained as a result of literature review and interviews with educational technology experts. Finally, the validity and function of the developed design is verified by educational technology experts, software experts and views of teachers. Concrete product of this designed system is a session plan without any content. 44 activities take place in the database of design. Main function of design is to eliminate unsuitable activities by taking into consideration four variables (educational attainments, individual characteristics of students and teachers and conditions of learning environment) out of 44 activities. After elimination process, teachers revise presented session plan if it is necessary. Except from forming the session plan, there are some additional features in the designed system. These are consist of academic, technical, controlling and professional cooperation support tools that are identified in accordance with the views of educational technology experts and teachers. In the phase of the designed system validation, teachers, software and educational technology experts report their own opinion and suggestions. All of the three groups have informed that they have verified the design. Furthermore, in line with the feedbacks of participants design has been revised and final draft of design is ready.