Konut inşaatı sektörünün vergilendirilmesi
Taxation of housing costruction secttor
  1. Tez No: 431307
  2. Yazar: HAMZA ERTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ RİFAT ORTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut İnşaatı, Konut İnşaatının Vergilendirilmesi, Konut Teslimlerinin Vergilendirilmesi, Kat Karşılığı İnşaat, Vergilendirme, Residential Construction, Residential Construction of Taxation, Taxation Home Delivery, Const Construction, Taxation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Yapmış olduğumuz araştırmada;“Konut İnşaatı Sektörünün Vergilendirilmesi”konusu bir bütün olarak ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmamız; konut inşaatı türleri, konut teslim şekilleri, konut inşaatı ve teslim şekillerinin vergilendirilmesi, sektörün vergilendirilmesinde yapılan peçeleme sözleşmeleri ile muvazaalı işlemler, vergilendirmede karşılaşılan sorunlar ve getirilen çözüm önerilerinden oluşmaktadır. Ülkemizde birçok alt sektörü bünyesinde barındıran, ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektörünün bir bölümünü oluşturan konut inşaatı sektörü, ekonomiye katkısının yanında kamu gelirlerinde en büyük paya sahip vergi gelirleri bakımından da önem arz etmektedir. İnşaat süreçlerinin başından sonuna kadar birçok kamu kurum ve kuruluşunu ilgilendirmesi, bu süreçte her bir kurum açısından yükümlülüklerinin farklı belirlenmiş olması, kurumlar arası iletişim ve bilgi paylaşımının olmaması nedeniyle, kurumların aynı konuda farklı düzenlemeler yapmasına ve sürecin bir bütün olarak değerlendirilmesine imkan vermemesi nedeniyle, sektörün vergilendirilmesi konusunda sıkıntılarla karşılaşılmaktadır. Vergilendirme konusunda yetkin olan Maliye İdaresi'nin, belirtilen inşaat sürecinin en son aşamasında yer almasından dolayı, vergi denetimi ve mevzuat düzenlemelerinin aksadığı, bundan dolayı sektörde daha çok beyana dayalı bir vergilemenin geçerli olduğu, bu durumun da vergi kayıp ve kaçağının artmasına zemin hazırladığı anlaşılmaktadır. Vergilendirme bakımından yasal düzenlemelerin yetersiz olması, dayanağını anayasadan alan vergilendirme sistemini olumsuz etkilemektedir. Sektörde yapılan peçeleme sözleşmeleri ve muvazaalı işlemlerle vergi matrahları aşındırılmakta ya da indirimli orandan dolayı haksız KDV iadeleri alınmak suretiyle hem hazine zarara uğratılmakta hem de sektörde haksız rekabete yol açmaktadır. Konut teslimlerinde KDV yönünden esas alınan net alan düzenlemesine ilişkin Danıştay'ın nihai kararını vermesi beklenilmeden Maliye İdaresi tarafından yeni bir düzenlemenin yapılması ve Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nın mevcut düzenlemeleri ile bir an önce yasalaşması gerekmektedir. Ayrıca inşaat sürecinin başından sonuna kadar ilgili bütün kurumlar tarafından izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik veri ambarının oluşturulması, vergilendirme ve sektöre ilişkin karar alıcılar bakımından yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research we have done;“ Taxation of Residential Construction Industry ”issue has been addressed as a whole. Our work consists of three parts; Construction of housing types, housing delivery forms, taxation of housing construction and delivery forms, sham transactions by sector in the taxation made hiding contracts consist of the problems in taxation and brought solutions. Hosting in many sub-sectors within our country, economy, forming a part of the construction sector the locomotive of housing construction sector, in addition to contributing to the economy in terms of the biggest share of the tax revenue in government revenues is also important. The concern of many public institutions and by the end of the beginning of the construction process is the process identified different types of liability in respect of each institution, because of inter-agency communication and lack of information sharing, because institutions to make different arrangements on the same subject and to allow the evaluation as a whole process, the taxation of the sector about it is faced with hardship. Finance Administration, which is competent in taxation, due to take place in the final stage of specified construction process, tax audit as components of and legislation, so the sector is a valid taxation on greater declaration of the state of the tax avoidance and evasion is understood that predispose to rise. The lack of legal regulations with regard to taxation, the taxation system negatively affect the area from the rest constitution. The tax base is made hiding contracts and sham transactions in the sector being eroded or suffered damage to both treasure by taking unfair KDV refunds because of the discount rate leads to unfair competition in both sectors. Residential terms KDV in the delivery of the Council of State on the merits of net area regulations be made in a new arrangement by the Finance Administration without waiting for the final decision , and Income Tax Draft Law should be enacted as soon as the current arrangements. Also it is followed by all institutions until the end of the beginning of the construction process and the creation of the data warehouse for assessment and taxation and would be useful for decision makers on the industry being considered.