İnsan güvenliği ve terörizm
Human security and terrorism
  1. Tez No: 431319
  2. Yazar: DUYGU ÇAĞLA BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Güvenliği, Güvenlik Genişlemesi, Terörizm, Terörle Mücadele Çelişkisi, Güvenlik-Özgürlük İkilemi, Human Security, Security Expansion, Terrorism, Counter Terrorism Paradox, The Dilemma of Security-Freedom
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Güvenlik, uluslararası ilişkiler disiplininin en temel kavramlarından biridir. Bununla birlikte güvenlik kavramının ne olduğuna ilişkin üzerinde uzlaşı sağlanan bir tanım yapılabilmiş değildir. İnsan güvenliği, insanı ve insan onurunu tüm düşüncelerin merkezine oturtmaktadır. İnsan güvenliği kavramı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın 1994 İnsani Kalkınma Raporu sayesinde kurumsallaşmış ve korkudan arınma, yoksulluktan arınma ve onurlu yaşama özgürlüğü bileşenleri etrafında şekillenmiştir. Rapor, insan güvenliğinin 7 ayrı unsurunu listelemiştir: Ekonomik güvenlik (gelir sigortası), gıda güvenliği (gıdadan fiziksel ve ekonomik faydalanma imkânı), sağlık güvenliği (salgın hastalıklardan korunma), çevre güvenliği (hijyenik su kaynağı, temiz hava ve bozulmamış toprak sisteminden faydalanma imkânı), birey güvenliği (fiziki şiddet ve tehditlerden korunma), toplum güvenliği (kültürel benliğin/kimliğin güvenliği) ve siyasi güvenlik (insanın temel hak ve özgürlüklerinin korunması). Terörizm, öncelikli olarak bireyleri, dolayısıyla insan güvenliğini hedef alan bir tehdittir. Doğası gereği terörizmi tanımlamak güçtür. Terörizm sözcüğü, tanımını tartışmasız zorlaştıran duygusal, kültürel ve siyasal ilişkilerle doludur.“Birinin teröristi, diğerinin özgürlük savaşçısıdır.”söylevi hâlen geçerliliğini korumaktadır. Terörizm siyasal hedeflerine ulaşmak için şiddete başvurur. Anarşizm ile aynı olarak düşünülebilse de her ikisi de çok farklı kavramlardır. Anarşizm bir ideoloji iken, terörizmin bir ideolojisi yoktur. İdeoloji sadece terörizm unsurlarından birisidir. ABD'ye yönelik 11 Eylül saldırıları, terörizm ve tarihinde yeni bir sayfa açmıştır. Bu çalışmada, insan güvenliği ve terörizm kavramları detaylı olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Security is one of the main concepts of the international relations discipline. However, no agreed definition has been made on what the concept security means. Human Security Approach places the human person and human dignity in the centre of all considerations. Human security concept institutionalised by 1994 Human Development Report of the United Nations Development Program (UNDP), and took form around freedom from fear, freedom from want and freedom to live in dignity. Report listed seven separate components of human security: economic security (assured basic income), food security (physical and economic access to food), health security (freedom from disease and infection), environmental security (access to sanitary water supply, clean air and a non-degraded land system), personal security (security from physical violence and threats), community security (security of cultural identity), and political security (protection of basic human rights and freedoms). Terrorism is a threat directed primarily against civilians, accordingly human security. Terrorism by nature is difficult to define. The word“terrorism”is laden with emotional, cultural and political associations which make it unquestionably difficult to define. The adage of,“One man's terrorist is another man's freedom fighter.”is still alive today. Terrorism uses the violence to get their political points. Even though terrorism may be thought same as anarchism, both are well different concepts. While anarchism is an ideology, terrorism has no ideology. Ideology is only one of the elements of terrorism. 9/11 terrorist attacks against USA have turned a new page on terrorism and its history. In this work, concepts of human security and terrorism were explained in detail.