Paternalizm kavramı ve örnek uygulamalar
The concept of paternalism and problematic cases
- Tez No: 431318
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ŞEVKİ HAKYEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Paternalizm, özgürlük, irade, hukuk, Paternalism, freedom, free will, the law
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Paternalizm kavramı özgürlüklerin sınırlandırılmasında ve yönetimlerin iktidarlarını meşrulaştırmasında önemli bir araçtır. Sosyal politika, eğitim, endüstri gibi pek çok alanda kullanılan paternal analoji yaygınlığı ve uygulama sıklığı nedeniyle incelenmesi gereken bir kavramdır. Paternalizm kavramının incelenmesi sayesinde günlük hayatta sıklıkla hem bireyler hem de devlet aracılığıyla kişilerin hayatına yapılan müdahalelerin niteliği sorgulanacaktır. Böylelikle yapılan müdahalelerin niteliği daha iyi anlaşılacaktır. Bu çalışmada paternalizm kavramına ilişkin bir çözüm önerisi getirilmesinden ziyade paternalizm kavramının çetrefilli yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Paternalism concept is an important tool to limiting freedom and to legalising government's power. Paternal analogy which used in many fields like social policy, education, medical etc should examine because of its frequency and prevalence. Through the examination of individual paternalism often required in daily life of people through both the nature of state intervention in the life it will be questioned. Thus, the nature of the interventions will be better understood. In this study, rather than bringing a proposal for a solution on the concept of paternalism has tried to reveal the intricate structure of the concept of paternalism.