Şeref Akdik yaşamı ve sanatı
Şeref Akdik life and art
  1. Tez No: 431323
  2. Yazar: BİLAL YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. ARİF ALASGAROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şeref Akdik, Cumhuriyet Dönemi Türk Resmi, İzlenimcilik, Portre ve Figüratif Çalışmalar, Müstakil ve Heykeltıraşlar Birliği, Şeref Akdik, Turkish Republic Period Painting, Impressionism, Sovereign Painters and Sculptor Association, Portrait and Figurative Works
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırmanın birinci bölümünde Şeref Akdik' in yaşam öyküsü, küçük yaşlarda sanata olan ilgisi, çevresinin etkisi ve geçirdiği eğitim evreleriyle gösterdiği gelişim, kendi evrenini yaratma süreci, yetiştiği sanat ortamı, Avrupa'ya gidişi, Cumhuriyet Dönemi Türk Resim Sanatına katkıları, çalışmalarından örneklerle desteklenerek araştırılmıştır. Sanatçının bulunduğu dönemin şartları, sanat eğitiminde karşılaştığı zorluklar, yurtdışı eğitiminden Türk Resim Sanatına kazandırdıkları çalışılmıştır. Batıda aldığı eğitimi, milli ve toplumsal kültürü çalışmalarına yansıtması vurgulanmıştır. Türk Resminde modernleşme eğilimlerine ilk adımları atan gruplar ve bu gruplardan Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği kurucularından biri olan Şeref Akdik'in sanata katkıları ve çağdaşlaşma yolundaki serüveni bu bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde Şeref Akdik' in sanatçı olarak aldığı eğitim, sanat çevresi, sanat anlayışı, üslup gelişimi, sanatçı, eğitimci ve izlenimci yönü, Hat ve Heykel Sanatına olan merakı, sanatçının aldığı ödül ve açtığı sergiler, izlediği sanat çizgisiyle kendini gerçekleştirme olgusu bu bölümde yer almaktadır. Bölüm içerisinde katalog kısmı olarak açılan alt başlıkta, sanatçının doğayı nasıl benimsediği, duruşu, davranışı ve sanatçı kişiliğiyle, peyzajları, natürmortları, figürlü kompozisyonları, portreleri, desen ve nü çalışmaları betimlenerek çözümlenmiş, belirgin bir üslup tutumunun yapıtlarına ne denli yansıdığı sentezlenmiştir. Çalışmanın Ekler bölümünde sanatçının İstanbul'da adının verildiği sokak, TRT aracılığıyla adına yapılan belgesel nitelikli hayatından kesitler, araştırma sürecinde ulaşılan gazete, dergi, takvim gibi medya haberleri ve diğer çalışmaları sunulmuştur. Ayrıca sanatçıyla ilgili ulaştığımız yapıtlar içinden, tez için doğrudan değerlendirdiklerimiz dışında kalan örnekleri, diğer resimler bölümünde vermenin daha sonra araştırma yapacak olanlar için yararlı olacağını düşündük. Çalışmada tarihi belli olan yapıtları kronolojik/zamandizinsel bir biçimde sıraladıktan sonra, tarihsiz olanlara da yer verdik. Bu çalışmada, bir sanatçıda bulunması gereken sanatsal niteliklerin gerektirdiği çok yönlülüğü, vatan sevgisi, cesur ve dolaysız anlatımı, çevreye ve toplumsal olaylara duyarlı yaklaşımı, geleneklerimize olan bağlılığı, Şeref Akdik' in kendi tarzı, özgünlüğü ve Türk Resim sanatındaki yeri vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
On the first chapter of this survey, the memoirs of Şeref Akdik, his interests in art, environmental effects and progress in his educational phrases, the process of conceiving his own world, the art environment he grew up, his journey to Europe, his contribution to Turkish Painting Art Republic Period, were instantly scrutinized. The condition of the period he lived, difficulties he came across in art education, the acquisitions he brought from foreign education, were discoursed. His western educational background, national and social cultural reflections were emphasized in his works. Şeref Akdik, one of the founders of Sovereign Painters and Sculptor Association, and his first steps to rationalize Turkish Paintings, his contributions are examined in this chapter. The second part is based on Şeref Akdik's educational life as an artist, his artifice environment, art comprehension, wording progress, educator and impressionistic aspects, curiosity about calligraphy and sculptor art, prices the artist got and exhibition he held, and the matter of fact creating him by pursuing his artificial line. In the subheading, how the artist adopts nature, presence, conduct and artistic personality, landscaping, still life, figural design, portraits, descriptive design and nude works explained, are synthesized. In the appendix part, the street which is called after the artist, sections of the documentary made by TRT (Turkish Radio Television) came up with the newspaper being in researcher process, journal, media news as almanac and other works are enclosed. Furthermore, we thought that samples which might be beneficial for later researches, take better place in the chapter called“Other Pictures”. After sorting the works in a chronological order we also gave place to undated ones in our work. The aim of this study is to arouse interest in Seref Akdik's own style, originality and his place in Turkish Painting Art, and also not to forget prerequisite features an artist should have like versatility, patriotism, brave and direct expression, depending on our traditions.