Digitalization of the book publishing industry:A study on the e-book publishing in Turkey
Kitap yayıncılığı endüstrisinin dijitalleşmesi:Türkiye'deki e-kitap yayıncılığı üzerine bir çalışma
- Tez No: 431388
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAFAK ERKAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: E-kitap, elektronik kitap yayıncılığı, dijitalleşme, Türkiye, E-book, electronic book publishing, digitalization, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı değişime bağlı olarak tüm medya araçları dijitalleşmenin etkisi altında kalmış ve bu araçların en eskisi olan kitap da tüm dünyada önemli bir dönüşüm sürecine girmiştir. Hiç şüphesiz bu dönüşüm süreci zamanla Türkiye'deki kitap yayıncılığı endüstrisini de etkilemiş ve dijitalleşme adına bir takım adımlar atılmıştır. Fakat bu adımlar ülkemizdeki e-kitabın yaygınlaşması ve elektronik kitap endüstrisinin gelişmesi için yeterli olmamıştır. Bu araştırma kapsamında, detaylı literature taramasına ek olarak, kalitatif ve kantitatif araştırma yöntemleri kullanılarak elde edilen veriler ve bulgular sayesinde ülkemizdeki e-kitabın güncel durumu, okurların ona olan ilgisi ve e-kitap yayıncılığının gelişiminin önündeki sorunlar tespit edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca bu sorunlara çözüm önerileri sunularak ülkemizde e-kitabın yaygınlaşmasını sağlamak ve iletişime katkı yapmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
All media mediums have been under the influence of due to the rapid changes in information and communication technology and the book, which is the oldest one of these mediums has entered into an important process of transformation all over the world. Without doubt, this transformation process has also affected the book publishing industry in Turkey and a number of steps have been taken on the behalf of digitalization. But these steps were not enough for the expansion of the e-book and development of electronic book industry in our county. In this part of the research, in addition to detailed literature search, thanks to data and findings obtained using qualitative and quantitative research methods, the current status of e-books in our country, interest of readers in it and obstacles to development of e-book publishing have been tried to determined. It is aimed to provide help to spread the e-book and contribute to communication by presenting solutions to these problems.