Cognitive and metacognitive changes across the day: The effects of circadian rhythms on memory and metamemory performance
Gün içerisinde bilişsel ve üst-bilişsel süreçlerde meydana gelen değişiklikler: Sirkadiyen ritimlerin bellek ve üst-bellek süreçler üzerindeki etkileri
- Tez No: 431389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİMAY İKİER SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yönlendirilmiş unutma, sirkadiyen ritim, üst-biliş, öğrenme kararı, directed-forgetting, circadian rhythms, metacognition, emotion, judgements of learning
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın ilk amacı, bilişsel ve üst-bilişsel süreçlerde gün içerisinde meydana gelen olası değişiklikleri ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda, sirkadiyen ritmin yönlendirilmiş unutma becerisi ve öğrenme kararları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. İkincil olarak, duygu durum ve duygu düzenleme stratejilerinin, sirkadiyen tercihler ve yönlendirilmiş unutma etkisi ile ilişkilerine bakılmıştır. Araştırma dahilinde, olumlu, olumsuz ve nötr olmak üzere farklı duygu yüklü fotoğraflar 60 akşam-tipi katılımcıya gösterilmiştir. Yönlendirilmiş unutma paradigmasının bir parçası olarak, her bir fotoğraftan sonra katılımcılara o fotoğrafı unutmalarını ya da hatırlamalarını işaret eden yönergeler verilmiştir. Öğrenme kararları, bu yönergelerden hemen sonra alınmış ve katılımcıların bellek performansları bu ilk öğrenme aşamasını takip eden tanıma aşamasının sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. Tanıma aşamasında öğrenme aşamasındaki tüm fotoğraflar, yeni fotoğraflarla beraber gösterilmiş ve kişilerden yönergelere aldırış etmeden hatırlayabildikleri fotoğrafları belirtmeleri istenmiştir. Deneylerin yarısı katılımcıların daha iyi performans gösterdikleri varsayılan akşam saatlerinde, diğer yarısı ise daha düşük performansın beklendiği sabah saatlerinde yapılmıştır. Sonuçlar klasik yönlendirilmiş unutma etkisini sadece nötr fotoğraflar için gösterirken, pozitif ve negatif fotoğraflar için bu etki bulunamamıştır. Sirkadiyen tercihlerin ise duygu durum, genel tanıma performansı ve öğrenme kararları gibi değişkenler üzerinde farklılıklar meydana getirdiği, ancak yönlendirilmiş unutma etkisi üzerinde anlamlı bir etki yaratmadığı görülmüştür. Bu bulgular, görsel uyarıcılara karşı da yönlendirilmiş unutma etkisinin gösterilebileceğine ancak duygu içeriğinin bu süreç ve sirkadiyen etkiler üzerinde maskeleyici etkisi olduğuna işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary concern of the present study was to explore cognitive and metacognitive changes across the day. In line with this objective, possible effects of diurnal circadian rhythms on directed-forgetting (DF) and judgments of learning (JOLs) were examined. Besides, some individual differences, including mood and the use of emotion regulation strategies were investigated in relation to the circadian rhythms and DF. Photographs from different valence categories (i.e., positive, negative, neutral) were presented to 60 evening-type participants, who were either given remember or forget instructions after the presentation of each photograph. JOLs were reported after the instructions, and the participants' memory performance was assessed with a recognition task where all the presented items were asked to be retrieved irrespective of the instructions. Half of the participants were tested in the morning (peak times), whereas the other half was tested in the evening (off-peak times). The results revealed a directed forgetting effect for neutral but not for positive and negative photographs. Time of testing caused variations in mood, general recognition performance, and JOLs, however no time of testing effect was observed on DF. The results indicate that the emotionality of an item disrupts the DF for visual items and masks the circadian influences.