A study on target company financial analysis strategies and techniques in merger and acquisitions: A case study on pfizer allergan acquisition
Birleşme ve satın almalarda hedef şirket finansal analiz teknikleri ve stratejileri, pfizer allergan satın alma vaka çalışması
  1. Tez No: 431398
  2. Yazar: FERHAN AYTAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN TANSEL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme, Şirket satın alma, Büyüme stratejileri, Merger, Acquisition, Growth Strategies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dünya çapında yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak girişimciler ve rekabet halinde olan şirketler, büyümek ve kendilerini bu değişime adapte etmek için yeni yollar keşfetmeye başladılar. Çoğunlukla, ancak sadece bu şirketler olmamak üzere devasa şirketler tarafından yapılan birleşmeler 80'li yıllarda yoğun olmak üzere başladı ve kısaca M&A olarak isimlendirilen birleşme ve satın almalar yeni bir ekonomik davranış biçimi olarak yoğun rekabet içeren ekonomik ortama şekil vermeye başladı. Birçok literatür taraması, okuyucuyu şirketlerin birleşmesinde ya da satın almalarda en etkin sebebin“Sinerji Oluşturmak”olduğu sonucuna götürür, sinerjinin en etkin birleşme ve satınalma sebebi olmasının doğruluğu bir yana, daha etkin başka bir sebep ise, pazarı domine etmek, daha karlı bir işe yatırım yapmak ya da gelecekte büyük tehdit olması muhtemel bir rakibi etkisiz hale getirmektir. Bir satın alma işlemi bu açıdan değerlendirildiğinde sonraki en önemli soru“Bu satın alma yatırımı ne kadar değerli?”ya da“Birleşme sonrasında katma değer ne olacak”sorusudur. Günümüzde, bir çok profesyonel hizmet veren danışmanlık şirketi, şirket değerleme ve M&A işlemleri için hedef şirketi-karşı şirketi derinlemesine tanımak için hizmetler sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, M&A işlemlerinde hedef şirketin finansal stratejik yaklaşımlar bakımından anlaşılmasıdır. Bu amacın gerçekleştirilmesi için hedef şirketin analizi ile ilgili tüm literatür kaynakları ve güncel hayat uygulamaları karşılaştırmalı olarak açıklanacak ve sonuç olarak M&A işlemlerine dair bir güncel hayat uygulaması sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Through development in economical environment all over the world, entrepreneurs and competitors started to discover new ways for growing and adapting themselves to this acceleration in change. Mostly“but not only”by gigantic companies, mergers have taken place intensively in the economical history of the world in 80's and started to shape a new behaviour in an excessively competitive economical environment, which is called shortly M&A, mergers and acquisitions (or takeover with other saying). Many literature review leads one that the most effective motive for merging two companies or taking over a company is“Synergy.”Despite this is the one motive effecting decision to merge or takeover or (vice versa for selling side), another more effective reason is dominating the market, or investing a profitable business, or capturing a competitor who might be a big menace for you. After an acquisition considered from such perspective, most important question becomes“how valuable this investment, or what will be the added-value after merging?”Today, there are many professional companies providing company valuation services for M&A transactions and providing consultancy how to know another company deeply. In this study, purpose will be to disclose the ways to understand target company in M&A transactions in a financial strategical approach perspective. For actualizing this purpose, all literature review and all applied methods in actual life for analyzing target company will be compared, explained and eventually an actual life M&A process and valuation will be presented.