Fragmanlar, sınırlar, beden ve anlam üzerine okumalar
Readings on fragments, borders, body and meaning
  1. Tez No: 431397
  2. Yazar: MERVE DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: beden, fragman, metafor, parça, bakış, nazar, panoptikon, body, fragment, metaphor, part, gaze, panopticon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışmasında, fragman imgeleriyle temsil edilen bedenin, sanat tarihindeki izi sürülmüş; beden kavramının sınırları, değişen anlamları araştırılarak, bu değişimin sanatsal imgelere yansımaları incelenmiştir. Çalışma, bedenin fragmanlarla temsiliyetine yönelik genel bir sonuç üretme hedefi taşımaktan çok, kişisel çalışmaların zeminini genişletmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda tez boyunca konuyla ilgili belli teorik kavramlar incelenmiş, bedeni ve özellikle beden parçalarını çalışmalarında kullanan sanatçılar araştırılarak kişisel çalışmalar metin içerisinde ilintili bölümlere yerleştirilmiştir. Çalışmada beden kavramına ana hatlarıyla üç farklı açıdan yaklaşılmıştır. Metnin içeriği, zihin, beden diyalektiğinde algılayıcı bir aygıt olarak tanımlanan nesne beden, anlam üreticisi olan özne beden ile toplum ve kültür tarafından süreç içinde inşa edilen beden kavramları etrafında şekillendirilmiştir. Fiziksel ve tarihsel bir gerçeklik olarak parçalanan beden, toplumsal olarak parçalanan hayat ve bu durumun metaforu olan beden, psikoanalitik ve fenomelojik teoriler bağlamında parçalanan özne kavramları detaylandırılmıştır. Çalışmada kendini feminist olarak tanımlayan sanatçılara yer verilse de beden sadece kadın bedeni kapsamında ele alınmadığı için feminizm kavramı özellikle ayrıltılandırılmamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis traces the fragmented representations of human body in art history; investigating the changing meaning and boundary of body as a concept and its reflection on visual representations. Rather than proposing a general art theory, this study aims to expand the basis of the personal works. In this respect, theoretical substructure on fragmented body has been examined; the artists who focus on body, especially on body parts have been investigated and personal works has been placed in the related sections of the text. The concept of the body has been approached from three different angles: body as a physical object that acts as a sensor device in mind and body dialectics, body as a subject that produces meaning and body as a socially performed and culturally constructed being. In this context, fragmentation of body as a physical and historical reality, body as a metaphor of fragmentation life and society, fragmentation of self in psychoanalytic and phenomenological theories have been elaborated. Even though some of the artists who define themselves as feminists have also been included in this study, feminist theories have not been detailed since the concept of body has been approached as a whole not as female body only.