Children and gothic in Gülten Dayıoğlu's novels
Gülten Dayıoğlu'nun romanlarında çocuk ve gotik
  1. Tez No: 431399
  2. Yazar: TUĞÇE KELEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADRİANA LUMİNİTA RADUCANU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gotik, Gotik Edebiyatı, Çocuk, Çocuk Edebiyatı, Gülten Dayıoğlu, Türk Gotik Edebiyatı, Türk Çocuk Edebiyatı, Gothic, Gothic Literature, Children, Children's Literature, Gülten Dayıoğlu, Turkish Gothic, Turkish Children's Literature
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Aydınlanma Çağı'nın getirdiği akılcılık akımına bir tepki olarak doğan Gotik edebiyatı, daha önceleri sadece belirli bir zaman ve dönemin eserlerini açıklamak için kullanılıyordu. Günümüz Gotik çalışmalarında, güncel edebiyat ve sosyal bilimler teorilerinin ışığında, bu türü hapsolduğu kısıtlamalardan kurtararak kendisine has niteliklerini daha güncel edebiyat eserlerinin içinde aramak mümkündür. Bu çalışmada, Gotik edebiyatının tarihsel çerçevede sunumu verildikten sonra, yeniden kavramsallaştırılması yolunda nelerden yararlanılabileceğinin üzerine değinilecek; arkasından çocuk ve çocuk edebiyatının Gotik edebiyatı ile ilişkileri incelenecektir. Bu çerçeve içerisinde özellikle Türk çocuk edebiyatı öne çıkarılırken yazdığı üç çocuk kitabı; Ganga (1.baskı 1996), Ölümsüz Ece (1.baskı 1985) ve Dünya Çocukların Olsa (1.baskı 1981) üzerinden Gülten Dayıoğlu'nun Gotik bir yazar olarak okunabilirliği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Born as a reaction to the rationalism enforced by the Enlightenment Age, Gothic Literature used to belong to a specific time and space. In modern Gothic studies, it is possible to separate the genre from its limitations and use its specific characteristics to interpret much more contemporary texts by the intermediary of modern literary and social science theories. In this study, after defining Gothic in its historical margin, I will briefly explain how it can be reconceptualised. In the second part of this study, I will draw attention to the relations of children and children's literature to Gothic, precisely in the frame of Turkish children's literature. Finally, this study will attempt to place Gülten Dayıoğlu as a Gothic author by analysing three of her children's novels; Ganga (1st edition: 1996), Ölümsüz Ece (1st edition: 1985) and Dünya Çocukların Olsa (1st edition: 1981).