Giuseppe Verdi'nin kaynağını Shakespeare'in oyunlarından alan son iki operası
Last two operas of Giuseppe Verdi inspired from Shakespeare's plays
- Tez No: 431406
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLPER REFİĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Giuseppe Verdi, William Shakespeare, I.Elizabeth, Othello, Falstaff
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
“Giuseppe Verdi'nin Kaynağını Shakespeare'in Oyunlarından Alan Son İki Operası”konulu yüksek lisans tezinde, gelmiş geçmiş en büyük opera bestecilerinden Giuseppe Verdi'nin ve yine gelmiş geçmiş en büyük tiyatro yazarlarından William Shakespeare'in hayatı ve eserleri incelenmiştir. Konusunu Shakespeare'in eserlerinden alan Giuseppe Verdi'nin son iki operası Otello ve Falstaff, opera librettosu ve tiyatro eseri olarak ele alınmış, ortak yönleri ve farklılıkları belirtilmiştir. Aynı zamanda Shakespeare dönemi kraliçesi 1. Elizabeth'in hayatı ve sanat bakışı araştırılmış, o dönemdeki tiyatronun durumuna değinilmiştir. Son olarak Giuseppe Verdi'nin her iki operası da tarafımdan türkçeye çevrilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Master's thesis titled“Last Two Operas of Giuseppe Verdi Inspired From Shakespeare's Plays”One of the greatest opera composers of all times Giuseppe Verdi and one of the greatest theater play writer William Shakespeare's life and works are studied. Giuseppe Verdi's last two operas, Otello and Falstaff are studied both as an opera and as a theater play. Their common points and differences are mentioned. At the same time the period's Queen Elizabeth 1st's life and attitude to art and the state of the theater during the period is analyzed. Lastly the two operas Otello anf Falstaff's librettos are translated into turkish by myself.