Transforming NATO alliance and new defense strategies
NATO'nun dönüşümü ve yeni savunma stratejileri
- Tez No: 431405
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: NATO, strategy, nuclear weapons, cold war, post cold war, NATO, strateji, nükleer silahlar, soğuk savaş, soğuk savaş sonrası
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu tez NATO'nun Transformasyonu ve gelecek için yeni stratejilerini analiz etmektedir. Bu tezin temel amacı NATO'nun soğuk savaş sonrası transformasyon sürecini göstermektir.Ayrıca değişen güvenlik ve savunma parametreleri küresel ve yerel ölçekte incelenecektir.NATO'nun problemleri ve bunların üye devletlere etkisi bu çalışmanın parçası olacaktır.Bazı uzmanlara göre Varşova Paktının dağılması ile NATO var olma sebebi ve amacını kaybetmiştir.Fakat NATO değişen Uluslararası iklimde yeni bir kimlik ve görev arayışına girmiştir. Terörizm ve nükleer silahların yayılması gibi yeni tehtidler NATO tarafından değişen Uluslararası ortamda yeni mücadele alanları olarak benimsenmiştir. Yeni tehdit algılaması NATO transformasyonu sağlayan temel faktör olarak araştırılacaktır. Transformasyon süreci Siyasi ve Askeri açıdan incelenecektir. Gelecek on yıllara yönelik Yeni NATO stratejisi açıklanmaya ve son olarak NATO'nun Dünya siyasetindeki yeni rolü izah edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the factors and conduct of the transformation of NATO and its new strategies for the future. With the disintegration of the Warsaw pact,for some experts NATO lost its reason and purpose of existence. But NATO began to search for a new mission and identity in the changing international environment. The new forms of threats such as terrorism, and the spread of nuclear weapons, are adopted by NATO as the new missions of struggle in the modified international environment. The implications of politics of the US, the EU, Russia, China and other regional powers on global security will be analyzed with related to NATO. The new threat perception will be investigated as the main driver of NATO transformation. The way transformation carried out will be analyzed in political and military areas. New NATO strategy for coming decades will be explained. As a theorotical framework Liberal and Realist views will be the main area of discussion. The method used in this thesis is a textual analysis of primary and secondary sources.The thesis will conclude with future trends for NATO and its new role in the World politics.