Emine Işınsu'nun 'Bukağı' romanında bir sufî ve Nıkos Kazancakis'in 'Allah'ın Garibi' romanında bir aziz: Niyâzî-i Mısrî ve Assısılı Francıs
One sufi̇ in the novel of Emi̇ne Işınsu 'Bukaği' (The shackles) and one saint in the novel of Nikos Kazantzaki̇s 'god's pauper' : Ni̇yâzî-i̇ Misrî and St. Francis of Assisi
- Tez No: 431412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATIMA BETÜL ÜYÜMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: sufî, aziz, çoğulcu inceleme yöntemi, benzerlikler, farklılıklar, sufî, saint, eclectic method, similarities, differences
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Emine Işınsu'nun Bukağı romanı ile Yunan edebiyatının dünyaca tanınmış yazarı Nikos Kazancakis'in Allah'ın Garibi adlı romanlarındaki ana karakterler karşılaştırılacaktır. Bu tezin amacı, Niyazî-i Mısrî ve Assisili Francis'in edebî eserlere yansıyan sufî ve aziz kişiliklerini karşılaştırmalı edebiyat verileri ışığında analiz etmektir. Çalışmaya konu olan biyografik romanlar, çoğulcu inceleme yöntemi kullanılarak karşılaştırılacaktır. Bu karşılaştırmalı çalışmanın sonucunda iki eserdeki ana karakterler arasında benzerlik ve farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Her iki yazar da din büyüğünü kendi toplumsal din algısıyla yansıtmıştır. Eserde anlatılan Mısrî ve Francis'in bazı durumlarda ortak yönleri mevcuttur ancak bu karakterlerin dini inançlarındaki farklılıklardan dolayı farklı tepkiler verdikleri tespit edilmiştir. Bu çalışma ile şahıslara duyulan saygı ve sevginin her kültürde farklı biçimde ortaya çıktığı ve bu durumun edebî eserlere yansıdığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study will be compared the main characters in the novel“Bukağı (The Shackles)”of Emine Işınsu who is one of the most important authors of Turkish literature and the novel“God's Pauper”of Nikos Kazantzakis who is world famous author of Greek literature. The purpose of this thesis is to analyze the sufî personality of Mısrî and the religious personality St. Francis, which are reflected in this literary works, from the perspective of comparative literarture. Biographical novels in the study will be compared through eclectic method. In consequence of that comparative study it is determined that there are similarities and differences between the main characters of both novels. Both writers reflect their religious leaders through social perception of religion. Mısri anda St. Francis quated in the Works have in common, but it is determined that these characters react differently due to the differences of their religion. With this study the respect and love shown to these people emerged in different forms in each culture and it is seen that this situation is reflected both works.