Din toplum ilişkisi bakımından cuma hutbeleri 2012-2014 Çağlayancerit örneği
Friday sermons in terms of religion and society relationship, example Çağlayanceri̇t
  1. Tez No: 431440
  2. Yazar: İSMAİL CELFİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Toplum, Çağlayancerit, Cuma Hutbeleri, Religion, Society, Çağlayancerit Friday sermon in
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Din, insanlık tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. Bunun içinde din ve toplum insanlık tarihi boyunca karşılıklı ilişki içinde olmuş ve birbirlerini her zaman etkilemişlerdir. Bundan dolayı da bir toplumun dini yaşantısını, onun içinde bulunduğu toplumdan bağımsız bir şekilde ele alıp değerlendirmek doğru değildir. Ülkemizde din ve din hizmetleri denince akla ilk olarak Diyanet İşleri Başkanlığı gelmektedir. Diyanet 3 Mart 1924 tarihinde Şer'iye ve Evkaf Vekâleti kaldırılarak yerinekurulmuş ve kurulduğu günden bu güne kadar da dinle ilgili iş ve işlemleri yönetmek ve düzenlemekle görevlidir. Bu çalışmada, Kahramanmaraş İlinin Çağlayancerit ilçesinde yaşayan bireyler üzerinde Cuma hutbelerinin etkisini incelemeye çalıştık. Bu kapsamda 2012-2014 yılları arasında okunan Cuma hutbelerini tek tek analiz ederek hutbelerde işlenen konulardan anket soruları oluşturduk ve hazırlanan anket formlarına 250 kişiden218'nin kişinin vermiş olduğuveriler doğrultusunda elde edilen veriler değerlendirilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Religion is based on ancient human history. It was also a correlation between religion and society throughout the history of mankind and to have influenced each other all the time. Therefore, in a society of religious life, it is not correct to evaluate and discuss independently from the society in which he found. In our country, religion and religious services comes to mind first of Religious Affairs. Religious 3 instead of removing the established Sharia court and the Ministry for Foreign Foundations in March 1924, and since its inception listen to manage business and operations, and to this day has a duty to organize. In this study, the individuals living in the town of Kahramanmaras Çağlayancerit We tried to analyze the impact of Friday sermons. By individually analyzing the read Friday sermon in the years 2012-2014 in this context we create survey questions from the topics covered in the sermon and the data obtained from the data line has given the people 218'n than 250 people to the prepared questionnaire, which was being assessed.