Irk etnisite ve din Van örneği
Race ethnicity and religion example of Van
  1. Tez No: 431441
  2. Yazar: NİHAT OYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Irk, Irkçılık, Neo-ırkçılık, Etnisite, Milliyetçilik, Religion, Race, Racism, Neo-racism, Ethnicity, Nationalism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma modernite perspektifinde ırk, etnisite ve din ilişkisini incelemektedir. Buna bağlı olarak, ırk etnisite ve din literatürüne dair kavramlardan hareket ederek ırk ve etnisitenin özelinde bir alan araştırması yapılmıştır. Bu çalışmada öncelikle, ırk ve etnisite kavramlarının gelişim süreçleri ve yaklaşımları, din ile ilişkileri ve dinin toplumdaki yeri, küreselleşmenin kimlikler üzerindeki etkisi, Türkiye'deki etnik ve dini kimlikler hakkında teorik bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra çalışmanın araştırma kısmına geçilmiş, Van'da yaşayanların dini ve etnik kimlik algılarının nasıl oluştuğu, din ile etnik kimlik arasında bir ilişki olup olmadığı hakkında verilere ulaşılmıştır. Bu çalışmamızdaki amacımız, ortak değerler üzerinde birleşen Türk toplumunun, modernleşmeyle birlikte etnik sorunlara karşı nasıl tavır aldığı ve ne gibi gelişmeler olduğunu anlamak ve bunu bilimsel bir zeminde ortaya koymaya çalışmaktır. Irk, etnisite ve din ilişkisi bağlamında, Türkiye'de ortaya çıkan problemler ve nedenleri üzerinde durulmuştur. Bunu yaparken de bu milleti dimdik ayakta tutan ve yıllarca hep birlikte ve kardeşçe yaşamayı sağlayan, dini değerlerin etnisite ile ilişkisi üzerinde yoğunlaştık. Araştırma yapılacak kişilerle etnik kimlik ve din ilişkisi gerçeğine doğrudan katılmak adına kalitatif yönteme başvurulmuştur. Örneklem olarak seçilen araştırma alanındaki deneklere yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Yüz yüze görüşme yoluyla sorulan sorular araştırmanın konusu olan“Irk, Etnisite ve Din”çerçevesinde Türkiye'deki ırksal ve etnik kimliğe dayalı söylemlerin dini açıdan nasıl değerlendirildiğine dairdir. Son olarak, araştırmanın temel tezini oluşturan ırk ve etnisitenin din ile birlikte ele alınarak elde edilen veriler sonucunda değerlendirmeye gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between race, ethnicity and religion on the perspective of modernity. By using terms of race, ethnicity and religion, a fieldwork is done about race and ethnicity. The first phase of the study involves development process of race and ethnicity and their approaches, the relationship between them and religion and the place of religion in society, the effects of globalization on identities, theoretical information about ethnic and religious identities in Turkey. Then, research phase involves how religion and ethnic identities perception of people live in Van occur and whether there is a relationship between religion and ethnic identity or not. This study aims to show that how Turkish society which have common values attitudinize to the ethnic problems by modernization and to understand developments and to show them in a scientific way. The appearing problems in Turkey and their reasons are mentioned within the context of race, ethnicity and religion. As a result, we mostly concentrate on the relationship between the religious values that provide people living as whole in a peace and ethnicity. In this research, qualitative method is used. Semi-structured interview is applied to the subjects. The questions used in face-to-face interview method are about how people evaluate the discourses based on racial and ethnic identity in Turkey in term of religion. The final phase involves an evaluation according to the data about race and ethnicity in relation to religion.