Vergi denetiminin etkinliği, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri: Vergi Müfettişleri perspektifinden teorik ve uygulamalı çalışma
Effectiveness of tax audit, experienced problems and solutions: A theroretical and field study from the perspective of Tax Inspectors
- Tez No: 431442
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Denetimi, Vergi Müfettişi, Vergi Denetiminin Etkinliği, Tax Audit, Tax Inspector, The effectiveness of tax audits
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Vergi denetimi, vergi gelirlerinin istenilen düzeye çıkarılması, vergi potansiyelinden en üst düzeyde yararlanılması ile vergi kayıp ve kaçaklarının önüne geçilmesi açısından son derece önemlidir. Bu çalışmamızda vergi denetiminin etkinliği üzerinde durularak, buna neden olan unsurlar, vergi denetiminin yapısı, sorunları ve en nihayetinde çözüm önerileri üzerinde durulacaktır. Sekiz bölümden oluşan bu tezin giriş ve önceki çalışmalar bölümlerinden sonra gelen; üçüncü bölümde verginin tanımı ve sınıflandırılması üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde vergi denetimini tanımı, amaçları, fonksiyonları, özellikleri ve vergi incelemesinin türleri, idari usullerde vergi incelemesinin başlatılma etkenlerine, safhalarına, vergi incelemesinin ne zaman ve nerede yapılacağına ilişkin konulara yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise vergi denetiminin örgütsel yapısı incelenmiştir. Vergi denetiminin son yıllara ilişkin çalışma sonuçlarının da işlendiği bölümde, yabancı ülkelerdeki vergi denetim yapısı da incelenmiştir. Altıncı bölümde metodolojik bilgilere yer verilmiştir. Yedinci bölümde ise araştırma bulguları yer almıştır. Sonuç bölümünde ise, konuya ilişkin genel gözlemlerin ve bu çalışma çerçevesinde yapılan anket ve mülakat neticesinde ortaya çıkan tespitlerin belirtilmesinden ve sonuçların teori ve pratik bağlamında tartışılmasından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tax audit is very important in term of achieving the desired level of the tax revenues, benefiting from tax potential at the highest level, and preventing tax losses and tax leakages. In this study, the effectiveness of tax control, determining factors, structure of tax audit, associated problems, and ultimately solutions will be focused on. The thesis consist of eight sections. After the introduction and previous studies sections, the third section then focuses on the definition and classification of tax. In the fourth section, a tax audit definition, objectives, functions, features, and types of tax inspections, different topics regarding tax inspection in the administrative procedure are discussed. The fifth section examined the organizational structure of a tax audit. The six section included the methodological information. The seventh section presented research findings. The result section consisted of findings from field study, including survey and inteview results along with related theoretical and practical discussions.