Gâvur Gölü'nde (Kahramanmaraş) meydana gelen zamansal değişimlerin uzaktan algılama yöntemleriyle incelenmesi
An examination of the temporal changes in Gavur Lake (Kahramanmaraş) using remote sensing techniques
  1. Tez No: 431443
  2. Yazar: EMRAH CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Sulak Alan, Yüzeysel Değişim, Gâvur Gölü, Su İndeksi, Wetland, Surface Change, Gavur Lake, Water Index
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sulak alanlar, sahip oldukları biyolojik çeşitlilik ve ekonomik zenginlikleriyle kendilerine özgü bir ekosistem oluşturmaktadırlar. Başta göçmen kuşlar olmak üzere birçok kuş türüne dinlenme ve üreme alanı oluşturması itibariyle çok önemli bir fonksiyona sahiptirler. Bu sebeple hem beşeri hem de doğal yaşam için vazgeçilmez alanların başında gelmişlerdir. Sulak alanlara duyulan bu ilgi beraberinde baskıyı da getirmiştir. Ortadoğu'da en fazla sulak alana sahip ülkeler arasında yer alan Türkiye, bu alanların önemini 1970'lerden itibaren kavramıştır. Son yüzyılda uydu teknolojilerindeki hızlı gelişim, mekânın daha iyi anlaşılıp yönetilmesine de olanak tanımaktadır. Uydu görüntüleri vasıtasıyla mekânın geçmişten günümüze geçirdiği değişimin yönü, hızı ve trendi tespit edilebilmektedir. Bu çalışma kapsamında uydu teknolojileri kullanılarak Gâvur Gölü'nde tarihsel süreç içerisinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bu değişimler farklı uzaktan algılama teknikleriyle analiz edilerek, kara-su ayrımında literatürde kullanılan metotlar denenerek uygun bir metot belirlenmeye çalışılmıştır. Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi sınırları içerisinde, Gâvur Gölü'nde 1984-2013 periyodunda meydana gelen yüzey değişimlerinin boyutları ve yağış ile ilişkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gavur lake wetland is located in the Sağlık plain which lies in the northern part of the Adana section of the Mediterranean region, and it is placed approximately 30 km south of city of Kahramanmaraş. The wetland area was an internationally significant staging area for migratory water birds during spring and fall before draining time. The wetland had been occupied larger areas which was around 56 km2 during rainy seasons. In contrast, during the dry seasons it had become smaller lake. Because of these properties millions of different species stop in the area each spring to rest and feed before heading for northern breeding grounds. While providing spring staging habitat is of great importance, Gavur Lake Wetland also provided important fall migration habitat for several birds. The wetland was also home of many marsh mosquitoes which were causing several health problems in the area. The habitats found in the wetlands and their adjoining uplands has been degraded as result of intensive agricultural practices, land leveling, route constructions and development of drainage system. Consequently human actions have affected and will continue to affect Gavur Lake Wetlands and their functional values. This change will be analyzed and made inferences about future trends. As a result it was found that there is a relationship between the change of the lake surface area and regional precipitations.