Bir grup yetişkinin evlilik doyumları ile algıladıkları anne baba tutumları arasındaki ilişki
The relationship between a group of adult's marital satisfaction and perceived parental attitudes
  1. Tez No: 431455
  2. Yazar: MERVE ELİF KENDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD DEMİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne baba tutumu, aile, evlilik, evlilik uyumu, evlilik doyumu, Parents'attitude, family, marriage, marital harmony, marital satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı algılanan anne baba tutumları ile evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada İstanbul ili Üsküdar, Kadıköy ve Tuzla ilçelerinde yaşayan gönüllülük esasına dayalı kolayda erişilebilir tesadüfi olarak seçilen 200 evli kadın ve 200 evli erkek üzerinde araştırma yapılmıştır. Bazı demografik değişkenler (cinsiyet, eşler arası yaş farkı, algılanan gelir düzeyi, eğitim düzeyi, meslek, evlenme biçimi, sahip olunan çocuk sayısı, evlilik süreleri, cinsel yaşam memnuniyeti, birlikte tiyatro ve sinemaya gitme, eşler arası sorumluluk paylaşımı) ve anne baba tutumları (demokratik, koruyucu-istekçi ve otoriter) ile evlilik doyumu arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Kişisel Bilgi Formu', 'Ana Baba Tutumları Ölçeği' ve 'Evlilik Yaşamı Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme araçları ölçtükleri özellikler bakımından geçerli ve güvenilirdir. Veriler SPSS istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. Evlilik doyumu ile anne baba tutumu arasındaki ilişki korelasyon analizi, etki ise regresyon analizi ile test edilmiştir. Evlilik doyumu ve demokratik tutum arasında çok zayıf, pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Anne baba demokratik tutumunun evlilik doyumunu arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Otoriter ve korumacı anne baba tutumunun evlilik doyumu ile ilişkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to determine the relationship between perceived parental attitude with marital satisfaction. In this study on a voluntary basis randomly selected easy accessible 200 married women and male living İstanbul province in Üsküdar, Kadıköy and Tuzla districts to conduct the research. Some demographic variables (gender, age difference between spouses, perceived income level, education level, occupation, number of children, the format of marriage, duration of marriage, sexual satisfaction, to go to the cinema and theatre together, peer-to-peer sharing responsibilities) and parental attitudes (democratic, protective-requester and authoritarian) relationship between marital satisfaction was investigated. 'Personal Information Form' ',' 'Parent Attitude Scale' ',' 'Marriage Life Scale' were used as research data collecting tools. The measurement tools used in the research are valid and reliable in terms of the measuring features. Data were analysed using statistical software package. Descriptive statistical methods were used to analyse the data. The correlation analysis of the relationship between marital satisfaction and parental attitudes, the effect was tested by regression analysis. Very poor, meaningful and positive correlation found between marital adjustment and democratic attitudes. Democratic attitude of parents reached the conclusion that the increase of marital satisfaction. Authoritarian and the protectionist attitude of parents are determined not to be associated with marital harmony.