Türkiye'de yaşayan Suriyeli kadın mülteciler: Kilis örneği
Syrian women refugees in Turkey: The case study of Kilis
  1. Tez No: 431479
  2. Yazar: ASLI AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ERHART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Anthropology, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: BMMYK, Suriye, Kilis, mülteci kadınlar, şiddet ve istismar, medya, UNHCR, Syria, Kilis, women refugees, abuse and violence, media
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dünyanın birçok yerinde yaşanan savaşlar ve çatışmalar milyonlarca insanın yaşadığı ülkeyi terk etmesine sebep olmaktadır. Mülteci ve sığınmacılar sorunu durmaksızın büyüyerek özellikle krizin yaşandığı coğrafyalarda önüne geçilemez bir hal almıştır. Devletler başta olmak üzere uluslararası örgütler, kurumlar vb. tüm aktörler bu sorunun çözümü için çaba sarf etmekle birlikte, mülteci ve sığınmacı sorununun son yıllardaki rekor artışına yetişememektedirler. Mülteci sorunu sadece insanların kendi ülkelerinden kaçarak başka ülkelere yerleşmesiyle ilgili değildir. Savaş ve çatışma döneminde yurtlarında yaşadıkları sorunlar, bir başka ülkeye giderken yaşadıkları sorunlar ve o ülkeye yerleştiklerindeki sıkıntılar tamamen mülteci krizi kapsamında değerlendirilmelidir. Hiç kuşkusuz her aşamada en büyük sıkıntıları yine kadınlar ve çocuklar yaşamaktadırlar. Bu araştırmada kadın mülteci sorunları, Suriye krizi ve Türkiye'de yaşayan kadın mültecilerin yaşadıkları sorunlar ve medyaya yansımaları incelenecektir. Araştırma sırasında yapılan görüşmeler 2014 yılının Ağustos – Aralık ayları döneminde Kilis'te yapılmıştır. Bu çalışma kadın mültecilerin yaşadıkları mağduriyetleri gidermek ve kamuoyuna krizi doğru şekilde anlatmada medyanın gücünü arttırmak için ne yapılmalı sorularına da cevap arayacaktır.
Özet (Çeviri)
Millions of people in many parts of the world have to leave their countries because of wars and conflicts. Refugee and asylum-seeker issues have grown steadily and became inevitable, especially in regions of crisis. First and foremost United Nations, and then the other international actors, states and NGOs, are working together to resolve the problems but all efforts remains insufficient. Undoubtedly, women and girl refugees are more vulnerable than men and they face violence and all kinds of abuse at every stage of their journey. In this study, I focus on the Syrian crisis, the situation of women refugees and the reflections in media in Turkey. The main purpose of this paper is to seek an answer to what should be done to overcome a victimization of Syrian women refugees and to increase media power to explain the situation to the public. The study is based on the results of field research in Kilis between August-December in 2014.