Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının Suriye'den gelen insanlara yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi (Kilis 7 Aralık Üniversitesi örneği)
Evaluation of the views of social studies candidate teachers about Syrian refugees (Kilis 7 Aralık University example)
- Tez No: 486035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Öğretmen Adayları, Suriyeliler
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının Suriye'den gelen insanlara yönelik görüşlerini değerlendirmektir. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemi desenlerinden olan olgubilim desenine göre tasarlanmıştır. Çalışmada, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının deneyimlerden yola çıkarak Suriyeliler hakkındaki görüşleri incelediği için olgubilim deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 Bahar Yarıyılında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan 30 öğretmen adayının 16'sı kadın, 14'ü erkektir. Bu öğretmen adaylarının 15'i 3. sınıfta, 15'i de 4. sınıfta eğitim almaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve sığınmacılara yönelik görüşleri belirlemek amacıyla hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adayları; Suriyelilere yardım yapılmasını doğru bulduklarını, ancak bu yardımlar yapılırken kendi vatandaşımızın ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulamışlardır. Öğretmen adayları olumsuz görüşler olarak; Suriyelilerin Türkiye'de yaşamalarıyla birlikte kültürel bir bozulmanın yaşandığını, bu birlikte yaşamın aile kurumunu olumsuz etkilediğini, nüfus artışı sorunu yaşandığını ve çarpık kentleşmenin artığını, ayrıca uyum konusunda sorunlar yaşanabileceğini belirtmişlerdir. Olumlu görüşler olarak ise, bu birlikte yaşamın yardımseverlik duygularını canlandırdığına, kültürel zenginliğimizi arattığına değinmişlerdir. Suriyeli öğrencilerle Türk öğrencilerin aynı ortamda eğitim almalarıyla ilgili olarak öğretmen adaylarının %50'si aynı ortamda eğitim alınmalıdır (verilmelidir) derken, %50'si farklı ortamda eğitim alınmalıdır demiştir. Öğretmen adaylarının çoğunluğu, Suriyelilerin toplumsal uyumlarına katkı sağlamak için yapılacak etkinliklere katılacaklarını belirtmişlerdir. Öğretmen adayları, Suriyelilerin üniversitelere sınavsız alınmalarına karşı olduklarını belirterek bu konunun çözüme kavuşturulması gerektiğine dikkat çekmişlerdir. Öğretmen adayları, Kilise düşen roketlerin korkuya neden olduğunu ve yaşanan bu olayların Suriyelilerle empati kurmalarına yardımcı olduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluatıon of the vıews of social studies candıdate teachers about Syrian refugees. This study uses phenomenologic research design, which is the one of the quantitative research designs. The working group of the study consists of teacher candidates who study social studies education undergraduate program at 3. and 4. grades in Muallim Rıfat Education Faculty in Kilis 7 Aralık University in 2016-2017 spring term. There are 30 participants in this study, 16 female and 14 male of them. 15 of these participants are in their third year and the other 15 are in the last year in the college. İn order to collect data, demographic information form and interview forms prepared to identify the views about Syrian refugees have been used. Obtained data has been analyzed with content analysis. The study reveals that although teacher candidates think that helping Syrian refugees is fair, they empathize that these aids should not lead to neglect native citizens. Teacher candidates address that there is a cultural corruption as a consequence of Syrian people started to live in Turkey, that this living together has a negative impact particularly on the institution of family. In addition, participants state that possible problems may occur about adjustmental issues, that the rapid population growth is a serious problem and that the rising urban sprawl is another problem. However, participants also mention positive aspects of living together with Syrian people. For example they point out that feelings regarding with charity is revived and the cultural wealth is improved. In concern with getting education together with Syrian students in the same environment, the half of the participants declare that there is no problem with this situation whereas the other half of the participants affirm that Turkish and Syrian students should get education separately in different environments. Majority of the teacher candidates remark that they are going to participate the activities to contribute social adjustment of Syrian people. However, teacher candidates state that they are opposed to welcome Syrian students to Turkish universities without any assessment or exam, moreover, they conceive that this issue must be solved. Additionally, the participants identify that rocket attacks lead fear, that they felt the fear of death deeply and consequently they can empathize with Syrian people. Key words : Social Studies, Teacher Candidates, Syrian Refugees Total page number : 142 Superviser : Assoc. Prof. Dr. Bülent Aksoy