Turkish electricity spot prices volatility modelling
Türk elektrik spot fiyatları volatilite modellemesi
  1. Tez No: 431525
  2. Yazar: AHMET SAKLICA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDA SELİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Electricity Market, Electricity Spot Price Volatility, Stochastic Volatility, Efficient Importance Sampling, Energy Trading and Risk Management
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu tezde enerji ticareti ve risk yönetimi için çok önemli olan Türkiye Elektrik Piyasası Gün Öncesi Market fiyatları üzerinde çalışma yapılıp fiyat volatilitesi ve fiyatı etkileyen temel etmenler değerlendirilmiştir. Çalışma verisi Ocak 2015 ile Şubat 2016 (dahil) arasını kapsamaktadır. Ordinary Least Square yöntemi ile saatlik elektrik fiyatlarına etki eden anlamlı açıklayıcı değişkenler belirlenmiştir. Bu değişkenleri kullanarak daha kesin tahmin ve test istatistik sonuçları üreten Maximum Likelihood modeli ve Efficient Importance Sampling metodu kullanılarak saatlik elektrik fiyatlarının stokastik volatiliteleri hesaplanıp elektrik fiyatı volatilitesine etki eden anlamlı etmenler stokastik volatilite sürekliliği ve stokastik volatilite standart sapma değerleri üzerinden değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this paper, stochastic volatility model of Turkish Electricity Market Day-Ahead Market prices are studied to develop fundamental drivers of price volatility which is so important for electricity trading and risk management. The data from January 2015 to February 2016 (included) is estimated via Ordinary Least Square approach to determine significant fundamental drivers of electricity prices. Together with estimated significant variables, stochastic volatility of hourly electricity prices is estimated with Maximum Likelihood modelling using Efficient Importance Sampling method. More accurate estimates of likelihood and related test statistics are calculated with this approach. Volatility persistence and standard deviation of volatility are evaluated to understand significant fundamental drivers and price fluctuations over time.