The effects of natural gas and coal futures prices on electricty spot prices in USA - Cointegration analysis
ABD doğalgaz , kömür future fiyatlarının elektrik spot fiyatları üzerindeki etkisi - Kointegrasyon analizi
  1. Tez No: 413902
  2. Yazar: EMRE ÖZÇAKMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK ÇİTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür Future Fiyatları, Doğ, Coal Future Prices, Natural Gas Future Prices, Electricity Spot Prices, Cointegration Analy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Elektrik piyasalarındaki liberalleşme düzenlemelerinden sonra, bu piyasada istikrarlı bir işleyiş sağlayabilmak için yüksek fiyat değişkenliğini yönetebilmek en önemli konu olmuştur. Yeniden yapılandırılmış bu piyasada elektrik fiyat riski talep, meteorolojideki belirsizlik, şebeke kayıp kaçakları ve bunun gibi birçok sorundan kaynaklanmakta, piyasa katılımcıları için birçok zorluk ve fırsata neden olmaktadır. Bu yüzden bu kaçınılmaz risklerin bertarafı direk olarak finansal yönetim performansına bağlı olmakta, bu da girdi yakıt fiyatları ile çıktı elektrik fiyatları arasındaki finansal ve köklü ilişkiyi anlayabilmeyi gerektirmektedir. Kointegrasyon dalgalanan fiyatlarda verimli risk yönetimi sağlamanın önemli bir aşamasıdır.Kömür ve doğalgaz elektrik üretiminde kullanılmakta ve bu girdilerin future sözleşmeleri mevsimsel fiyat dalgalanmalarında maliyet avantajı sağlamaktadır. Araştırmamızda 10/10/2006 – 7/12/2013 dönemi arasında ABD enerji piyasasındakömür ve doğalgaz gibi iki ana fosil yakıtın future fiyatları ile spot elektrik fiyatları arasındaki uzun ve kısa dönemde dinamik ilişkisini incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Managing high price volatility is the most important issue for sustaining business operations smoothly and viable after the deregulation of power markets. In restructured and liberalised electric power markets price risk arises from wide spread reasons like demand and weather uncertainty and load migration, presents major challenges and opportunities for market participants. Therefore, disposal of these inevitable risks is direcly linked with financial management performance, which requires financial understanding the fundamentals of price relationship among various kind of fuel input with electricity output. Co-integration is an important aspect to take into account for effective risk management of price fluctations.Coal and natural gas is used to produce electricity by power generating companies so futures derivatives of natural gas and coal offset seasonal cost by the“spark spread”advantage; resulted because of the different seasonal prices of the two input fuel. We researched the long-run relation and short-run dynamics within and between spot electricity prices and main fossil fuel prices – coal and natural gas – for the period 10/10/2006 – 7/12/2013 in USA energy market.