Why emotional intelligence and empathy matter in business settings: An investigation of their predictors and their contribution to job satisfaction and conflict management
İşyerinde duygusal zeka ve empati neden önemli: Duygusal zekanın yordayıcıları,iş memnuniyeti ve çatışma yönetimine etkileri üzerine bir inceleme
- Tez No: 431526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BAHÇEKAPILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Empati, İş Memnuniyeti, Çatışma Yönetimi, Bağlanma, Emotional Intelligence, Empathy, Job Satisfaction, Conflict Management, Attachment
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, duygusal zeka ve empatiyi yordayan faktörler ile bu iki kavramın iş memnuniyeti ve çatışma yönetimi üzerindeki ilişkisi incelenmiştir. Olası yordayıcıları incelemek amacıyla çalışma iki kısma ayrılmıştır. Anket kısmında, Balıkesir'de farklı sektörlerde (sağlık, eğitim, inşaat) çalışan 120 katılımcıya (71 kadın, 49 erkek) sırayla“İş Memnuniyeti Ölçeği”,“Empatik Eğilim Ölçeği”,“Beş Faktör Kişilik Envanteri”,“Bağlanma Ölçeği”ve“Duygusal Zeka Envanteri”verilmiştir. Çalışmanın bu kısmında, duygusal zeka ve empatinin hangi faktörlerle ilişkili olduğunu incelemek amacıyla korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın ikinci kısmında ise 120 katılımcı arasından seçkisiz atama yöntemiyle seçilen 100 kişi iki farklı gruba ayrılmıştır (deney grubu ve kontrol grubu). Ardından deney grubundaki katılımcılara“Sefiller”romanından bir pasaj okutularak empati manipülasyonu yapılmıştır. Kontrol grubuna ise“Aşka Veda”adlı romandan nötr bir pasaj verilmiştir. Bu aşamanın ardından her iki gruptaki katılımcılara empatik eğilim ölçeği verilip cevaplamaları istenmiştir. Son aşamada ise tüm katılımcılardan 4 farklı iş vakasına verilen sorular doğrultusunda çözüm üretmeleri istenmiştir. Araştırmanın anket kısmındaki sonuçlara göre, duygusal zeka ve empatik eğilim iş memnuniyeti ile yüksek pozitif korelasyon içerisindedir. Ek olarak, uyumluluk ve güvenli bağlanma stili iş memnuniyeti ile yüksek pozitif korelasyona sahiptir. Ayrıca, duygusal zeka ile empatik eğilim arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyon bulunmuştur. Bununla birlikte, güvenli bağlanma stili ve duygusal zeka yüksek düzeyde pozitif korelasyon içerisindedir. Ayrıca, regresyon analizleri sonucunda empatinin başlı başına katılımcıların iş memnuniyeti üzerinde açıklayıcı bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmanın deney kısmındaki sonuçlara göre, yapılan empati manipülasyonu sonucunda deney grubu, empati puanları bazında kontrol grubundan daha yüksek sonuçlara sahiptir. Üstelik deney grubunun,“empati vaka 4”e verdikleri tepkiler kontrol grubundan anlamlı düzeyde farklıdır. Bu sonuçlar göstermektedir ki, deney grubu empati kurma ve olayları iki tarafın perspektifinden değerlendirebilme konusunda kontol grubuna kıyasla daha başarılıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate possible predictors of emotional intelligence and empathy, and what sort of contributions both emotional intelligence and empathy make to job satisfaction and conflict management in the workplace. To investigate possible predictors, the study was divided into two parts. In the survey part of the study,“Job Satisfaction Scale”,“Empathic Tendency Scale”,“Big Five Personality Inventory”,“Attachment Scale”and“Emotional Intelligence Inventory”were presented to 120 (71 female, 49 male) employees from 3 different sectors (education, health and construction) in Balıkesir. In this part of the study, correlational analyses were performed to examine which variables link to emotional intelligence and empathy. Secondly, in the experimental part of the study, 100 participants out of 120 were randomly assigned into two groups (experimental group and control group). In this part, participants in the experimental group were presented a part from the novel“Les Miserables”whereas participants in the control group were presented a part from the novel“Dominique”and asked to read it. After that, participants from both groups were given“empathic tendency scale”. In final phase, both groups were presented four business cases and asked them to generate solutions to the presented problems. In the survey part of the study, the results demonstrated that job satisfaction is positively correlated with emotional intelligence and empathy. In addition, agreeableness and secure attachment orientation are positively correlated with job satisfaction. Besides, the results also indicated that empathic tendency and emotional intelligence are significantly correlated with each other. Additionally, secure attachment orientation and emotional intelligence are positively correlated with each other. More strikingly, regression analyses indicated that empathy, per se, has an explanatory effect on participants' job satisfaction. According to the experimental part's results, as a consequence of empathy manipulation, experimental group had higher empathy scores than the control group. Moreover, experimental group was significantly different than control group in terms of the responses to empathy case 4. These findings suggest that experimental group was more successful than control group at developing empathy and evaluating things from both parties' perspectives.