Örgütsel bağlılık ve örgütsel sinizm ilişkisi: Güneydoğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri çalışanlarına yönelik bir araştırma
The relationship between organizational commitment and organizational cynicism: A research on four and five star hotels' employees in the Southeastern Region of Anatolia, Turkey
- Tez No: 431538
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRKAN AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Örgütsel sinizm, Güneydoğu Anadolu, Oteller, Organizational commitment, Organizational cynicism, Southeastern Anatolia, Hotels
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırmanın amacı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin örgütsel bağlılık ve örgütsel sinizm tutumları arasında bir ilişki olup olmadığını saptamak ve bu ilişkinin derecesini ortaya koymaktır. Çalışma sonucu elde edilen bulgular neticesinde örgütsel sinizmin alt boyutları olan duyuşsal sinizm, davranışsal sinizm ve bilişsel sinizm türleriyle, örgütsel bağlılık arasında negatif ve anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada verilerin analiz edilmesinde ve örgütsel bağlılık ile örgütsel sinizm arasındaki ilişkinin incelenmesi için çoklu regresyon ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular örgütsel sinizm düzeyinin arttığı durumlarda örgütsel bağlılığa yönelik tutumların azaldığını ortaya koymaktadır. Elde edilen bu sonuç alanyazında var olan ve örgütte sinik davranışlar sergileyen bireylerin, örgütsel bağlılık düzeylerinin düştüğüne yönelik önceki çalışmalara ait bulgularla da örtüşmektedir. Çalışma bulguları dikkate alındığında, otel çalışanları örgütlerinde sinizmi en çok sinizmin alt boyutlarından bilişsel sinizm boyutunda yaşamaktadırlar. Araştırma bulguları ayrıca iş görenlerin örgütsel sinizmi en düşük duyuşsal boyutta yaşadıkları sonucunu da ortaya çıkmıştır. Nihai olarak ise araştırmanın gerçekleştirildiği evrende çalışanların örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık düzeylerinin orta düzeyde olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to determine whether relationship exists between organizational commitment and organizational cynicism attitudes among hotel employees who were employed in four and five star hotels located in the Southeastern Anatolia Region and to reveal the extent of the relationship. As a result of study findings, there was significant negative relationship between three sub dimensions of organizational cynicism (affective cynicism, cognitive cynicism and behavioral cynicism) and organizational commitment. Correlation and multiple regression analysis were applied to analyse data and identify the relationship between organizational commitment and organizational cynicism. According to the findings of the research, it was revealed that, as the level of organizational cynicism arises, attitudes toward organizational commitment decrease. Those results were consistent with findings of the previous studies that employees with cynical behaviours exhibited lower commitment within the organization. The results of this research indicated that hotel employees mostly experienced cognitive cynicism among sub dimensions of cynicism and they rarely experienced affective cynicism. Eventually, it is possible to affirm that, employees who constituted the universe of the research, were with medium level of organizational cynicism and organizational commitment.