Alternatif turizm kapsamında şarap turizmi: Kula'yı ziyaret eden şarap turistlerine yönelik bir inceleme.
Wine tourism experience in the concept of the alternative tourism: A case study of wine tourists experiencing Kula destination
  1. Tez No: 431539
  2. Yazar: ABDOULAYE GARBA BAKO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRKAN AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif turizm, Şarap turizmi, Şarap turistleri, Kula, Alternative tourism, Wine tourism, Wine tourists, Kula
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma Manisa/Kula şarap destinasyonunu ziyaret eden şarap turistlerinin genel profil özelliklerini belirlemek ve şarap turistlerinin şarap turizmine bakış açılarını detaylandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma neticesinde elde edilen bulgular şarap turistlerinin genel olarak orta yaş ve üzeri, yüksek eğitim sahibi ve yüksek gelir grubuna ait bireyler olduklarını göstermiştir. Elde edilen bulgular konu ile ilgili uluslararası alanyazında gerçekleştirilmiş önceki çalışmaları destekler niteliktedir. Çalışma bulguları maddi durumu yerinde olan ve zaman sıkıntısı yaşamayan şarap turistlerinin şarap turizmi deneyimi yaşamak için oldukça uzak mesafelere gidebileceklerini göstermektedir. Diğer yandan şarap turistlerinin şaraplar ile ilgilerinin genel olarak uzun dönemli bir ilişki sergilediği ve şarap turizmine yönelik seyahatlerin ise şarap turistleri açısından oldukça tercih edilen turistik aktiviteler olduğu sonucuna da çalışma kapsamında ulaşılmıştır. Ayrıca yine çalışmada, şarap turistleri genel itibariyle oldukça gelişmiş damak zevkine sahip bireyler olarak bulgulanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgularda şarap turistlerinin şarap ile ilgili harcamalar yapmaktan kaçınmadıkları ve şarap konusundaki entelektüel donanımlarının da oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Son olarak şarap turistlerinin Kula destinasyonuna gelmeden önce destinasyon bazlı algılarının oldukça belirsiz olduğu ve Kula destinasyonun şarap turizmi ile ilgili arz unsurlarını oldukça yetersiz olarak bekledikleri ancak gerçekleştirdikleri şarap turizmi deneyimleri sonrası ise Kula destinasyonuna yönelik algılarının oldukça olumlu olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the profiles and the general characteristics of wine tourists visiting Kula wine tourism destination. Likewise, it aims to provide more details on how they perceive the wine tourism experience. The results show that visitors in Kula's wineries are mainly middle age and over, highly educated and high income workers. The findings also support that previous studies have been carried out in the international literature on the subject. The findings also indicate that wine tourists who own both free time and a high income may afford a trip even far away in order to experience a destination. On one hand, the study leads to the conclusion that the trips related to wine tourism experience seem to be the favorite activities of wine tourists as their connection to wine goes back for a long time relationship. On another hand, wine tourists have been detected as individuals with a high taste for wine. The results also indicate that they have high intellectual knowledge about wine and can make over spending for it. Finally, despite the fact that the perception based on the destination was undetermined before they arrived in Kula, combined to the deficiency noted in terms of wine tourism supply which was below their expectations, the wine tourists finally appreciate their experience in that destination.