Aile satın alma kararında ergenlerin etkisi: Mersin kentinde yapılan bir araştırma
Influence of adolescent over family purchase decisions:A research in Mersi̇n
  1. Tez No: 431537
  2. Yazar: CANSU TOR KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici DavranıĢları, Aile Satın Alma Kararları, Tüketici Olarak Ergen, Consumer Behaviours, Family Purchasing Decisions, Adolescent As a Consumer
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde pazarlama iletişiminde firmaların yeni hedef kitlesi genç tüketicilerdir. Ergenler sadece kendilerine yönelik ürünler için mesajlara maruz kalmamakta, artık ev halkı adına satın alınan ürünlerin mesajları da onlara yöneltilmeye başlanmaktadır. Çalışmanın amacı, 12-18 yaşları arasındaki ergenlerin, aile satın alma kararındaki etkilerini incelemektir. Ayrıca bu bağlamda etkilerin ne yönde ve karar sürecinin hangi aşamasında daha baskın olarak ortaya çıktığını belirleyerek, farklı ürün grupları açısından değişimlerin yaşanıp yaşanmadığını saptamak amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşabilmek için veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Kolayda örneklem yöntemi ile Mersin'de yaşayan 12–18 yaşları arasındaki ergenlerin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma sonuçları ergenlerin ailedeki satın alma kararları üzerindeki etkilerinin satın alınacak ürünün türü ve satın alma sürecinin kapsadığı karar verme aşamaları ile anlamlı bir ilişki içinde olduğunu göstermektedir. Araştırma sonucunda, ailenin gelirinin, aile üyelerinin mesleklerinin ve eğitim düzeylerinin, ergenin yaşı ve cinsiyetinin, aile içerisinde mal ve hizmetleri satın alma kararını etkiledigi görülmüştür. Ailelerin satın alma kararlarında daha fazla etkili olmaya başlayan ergenler dikkate alarak oluşturulacak doğru pazarlama karması stratejileri, şirketlerin faaliyette bulundukları pazarlarda üstünlük sağlamalarına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the new target group of the companies are started to being young consumers. Adolescent are not only exposed to messages for the products for themselves. But also the messages of product for purchased on behalf of the household are started to lured into the them. The aim of this study is to determine firstly the effects of adolescent between the ages of 12–18 on the family's purchasing decisions. Also in this context which stages of the decision making process do these effects appear more dominantly and then to determine the changes whether the changes true or not in terms of different product groups. In order to achive this goal, survey method were used as a meterial for gathering ınformation. The opinions of adolescent whose age is between 12–18 living in Mersin, were applied. Research results point out that the influence of adolescent's on familiy purchase decisions significantly related with the type of the product and decision making process. In conclusion, it is explicit that income of family, jobs and the educational level of family, age and gender of adolescent have influence on the decision making. The adolescent is becoming more and more effective on the decisions made by their families and the accurate marketing strategies made attentively will contribute to the advantage of the companies in the market.