Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği ile işverenin maden kazalarından doğan hukuki sorumluluğu
Occupational health and safety in mining sites and civil liability of the employer resulting from mining accidents
  1. Tez No: 431548
  2. Yazar: GÖKHAN OFLAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, maden işçisi, iş kazası, hukuki sorumluluk, tazminat, Occupational health and safety, mineworker, occupational accident, civil liability, compensation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, çalışma yaşamında hayati öneme sahip kavramlardan birisidir. Madencilikte ise konunun önemi bir kat daha artmaktadır. Çünkü madencilik her safhasında iş sağlığı ve güvenliği riski barındıran bir sektördür. Bu risklerin önlenememesi büyük kayıpların yaşandığı iş kazalarına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle geçmiş acı tecrübeler de göz önünde bulundurularak risklerin doğru belirlenmesi ve ciddi çalışmaların yapılması zorunludur. Çalışma hayatında yer alan tüm kesimlerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelere ve yükümlülüklere istisnasız uyması gerekmektedir. Kazaların önlenmesi açısından atılacak ilk ve en önemli adım bu olacaktır. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yükümlülüklere uygun davranmayanın karşılaşacağı yaptırımlar da bu noktada önemlidir. Çalışmamızda madencilikle ilgili önemli hususlar belirtildikten sonra iş sağlığı ve güvenliği konusu ele alınacaktır. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili maden işçileri açısından önem arz eden konular üzerinde durulacaktır. Son olarak maden kazalarının meydana gelmesi halinde işverenin hukuki sorumluluğu belirtilecektir. Hukuki sorumluluk noktasında üzerinde durulacak önemli bir konu da tazminatlardır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety is one the concepts having a vital importance in the working life. In mining, the importance of the issue is doubled as mining is a sector containing occupational health and safety risks in each phase. Major losses may occur if these risks are not prevented. Therefore, it is necessary to determine the risks accurately and carry on serious studies by taking into consideration unpleasant experiences. All sectors that take part in working life have to obey the regulations and charges regarding occupational health and safety without any exceptions. This will be the first and most important step in the way of avoiding accidents. Furthermore, sanctions binding those who don't obey the obligations concerning occupational health and safety are very important. In this study, after stating important issues on mining, occupational health and safety will be handled. Issues on occupational health and safety that are important for mineworkers will be emphasized. Finally, in case of mine accidents, civil liability of the employer will be implied. Another issue that will be dwelt on civil liability is compensation.