Kırsal kesimde ortaokul öğrencilerinin çevresel tutumlarının incelenmesi (Erzincan-Çayırlı ilçesi örneği)
Analysis of the environmental sensitivity of middle school students in rural areas (Erzincan - Çayırlı district sample)
- Tez No: 431547
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevresel Tutum, Kırsal Kesim, Erzincan, Ortaokul Öğrencileri, Environment, Environmental Attitude, Rural Area, Erzincan Middle School Students
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin çevreye karşı tutumlarının çeşitli değişkenler (cinsiyet, sınıf düzeyi, yerleşim yeri, ekonomik durum, anne ve baba eğitim düzeyi) açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemini, 2014-2015 eğitim öğretim yılında Erzincan ili Çayırlı ilçesinde öğrenim görmekte olan toplam 383 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak demografik soruların bulunduğu kişisel bilgi formu ile Uzun ve Sağlam tarafından geliştirilen Çevre Tutum Ölçeği (ÇTÖ) kullanılmıştır. Veriler, SPSS 17.00 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, cinsiyet ve baba eğitim düzeyi değişkenleri açısından farkın anlamlı olduğu; sınıf düzeyi, yerleşim yeri, ekonomik durum ve anne eğitim düzeyi açısından ise anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to be analysed the environmental sensitivities of middle school students acccording to their sex,class levels, economic situation, and their parent's level of education variables. The sample of this study constitutes totally 383 students who study in the Çayırlı district of Erzincan throughout 2014-2015 academic year. As the datum collection tools , a publication form including demographic questions and Environmental Attitude Scale (EAS) developed by UZUN and SAGLAM for the primary and middle school students were applied.Datum were analysed with the SPSS 17.00 According to research findings, students' attitudes towards the environment show a significant difference in terms of sex and father's level of education variables. As for class level place of settlement economic situation and mother's level of education have no effect on the students' environmental sensitivities.